Finländska pensionsbolag och -anstalter tvingas betala 15 procent i källskatt i Sverige på dividender från svenska börsbolag. Deras svenska motsvarigheter är däremot befriade från skatt, vilket ses som diskriminerande. Den offentliga sektorns pensionsanstalter Keva, Kyrkans centralfond och Landskapet Ålands pensionsfond har överklagat de svenska beskattningsbesluten.
– Sverige beslöt för tio år sedan att finländska placeringsfonder fick tillbaka källskatten som uppburits på dividender och de är nu utan källskatt. Det ledde till att även de offentliga pensionsfonderna överklagade beskattningen, först till förvaltningsrätten och vidare till Kammarrätten och slutligen till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), förklarar skattekonsult Kaj Grüssner på KPMG i Mariehamn.
Stöd från kommissionen
Han har tillsammans med en kollega drivit målet som nu tas upp i EU-domstolen i Luxemburg den 11 januari.
– HFD har begärt förhandsbesked från EU-domstolen i ärendet och därför hålls nu en muntlig förhandling som komplement till all den skriftliga bevisning som vi redan presenterat. Det är lite annat är vi är vana med. I Finland hålls i princip aldrig muntlig förhandling i administrativa mål.
Parallellt med förvaltningsprocessen har EU-kommissionen efter en klagan inlett ett överträdelseförfarande. I ett motiverat yttrande har kommissionen uppmanat Sverige att ändra skattereglerna för dividender till utländska pensionsanstalter.
– De svenska rättsinstanserna bestrider att reglerna är diskriminerande, trots att de medgett att de finländska allmänna pensionsfonderna har samma funktion som de svenska AP-fonderna AP1-AP4, säger Kaj Grüssner.
Tiotals miljoner i potten
Det handlar om stora summor för pensionsfonderna.
– Ifall EU-domstolen går på vår linje så får de dels återbäring av de källskatter som sökts tillbaka och dels befrias de från skatt på dividender framöver. För hela det finländska pensionssystemet handlar det om tiotals miljoner euro per år, säger Kaj Grüssner.
Han understryker att målet är långt ifrån vunnet, men konstaterar att det finns ett antal avgöranden i EU-domstolen ända sedan 2006.
– I källskatteärenden har sådant här alltid setts som diskriminerande, så det finns ett lovande track record. Dessutom ska kommissionen delta i förhandlingen mot svenska staten, vilket inte är helt vanligt. Att Sverige är svarande gör också att domstolsspråket vid förhandlingen är svenska. Det gör det lättare.
Privata väntas följa
Domen väntas komma någon gång under nästa år.
– Det beror på domstolens arbetsprogram, men vid förhandsbesked vill man få ett beslut ganska snabbt. Det är generaladvokaten som föredragande som först ger ett förslag till dom, varefter domarna fattar det egentliga beslutet.
Om de finländska pensionsfonderna vinner målet väntas det få stora konsekvenser.
– Då kommer även de stora privata pensionsbolagen som Ilmarinen, Varma och Veritas att anhålla om återbäring av källskatt. Deras placeringar är i mångmiljardklassen.
För pensionsbolagen skulle ett avlyftande inte bara betyda att de fick större dividender och därmed ökad avkastning.
– Det gör det lättare att investera direkt i svenska aktier i stället för fonder som är förenade med driftskostnader. Pensionsbolagen skulle även få direkt kontroll över sina innehav och ett snabbare kassaflöde, säger Kaj Grüssner.