Den åländska lagstiftningen om allmänna vatten- och avloppsverk (VA) är från år 1979.
– Det behövs ett modernt regelverk som aktörer, myndigheter och enskilda individer kan förhålla sig till, säger Christian Nordas.
Ålands vatten har nyligen skickat in ett utlåtande till landskapsregeringen med ett yrkande på en lagrevidering.
– I både Sverige och Finland har liknande lagar reviderats med ungefär tio års mellanrum.
Hållbarhet och digitalisering
I utlåtandet tar Ålands vatten upp flera punkter inom vatten och avlopp som är i behov av ny lagstiftning, bland annat inom digitaliseringen av VA-systemen.
– Att få kartlagt alla ledningar som grävs ner är något som skulle underlätta för alla parter. Till exempel för entreprenörerna så att de vet var rören ligger och inte gräver av någon ledning under sitt arbete, säger Christian Nordas.
Hållbar ekonomi är en annan punkt där lagstiftningen haltar.
– I den nuvarande lagstiftningen står det att VA ska finansieras med avgifter och inte med skattemedel. Det gör det svårt att veta hur utbyggnader ska finansieras. Det hade också varit bra att ha en lagstiftning som underlättar för att gräva ner el, vatten och fiber samtidigt.
I den finska lagstiftningen från 2001 finns flera punkter om hållbarhet, bland annat koldioxidneutralitet, som saknas i den åländska lagen.
– Den handlar om cirkulär ekonomi, så som vad vi ska göra med avloppslammet.
Mindre stridigheter
Med en reviderad lag hoppas Christian Nordas även kunna få ett ökat samarbete mellan kommuner och andra aktörer.
– Det är en fråga om hur vi kan samarbeta så att vi kan klara framtida utmaningar. När det kommer ny EU-lagstiftning ska alla kommuner tillämpa den, från Sottunga till Mariehamn. Där hade det varit bra med fler samarbeten.
Enligt Christian Nordas skulle ett modernt regelverk underlätta för alla inblandade.
– Det borde vara tydligt vilka skyldigheter kommuner och myndigheter har. Det skulle minska på stridigheter och leda till tryggare verksamhet. Till exempel skrev ni om en oenighet i Jomala nu i veckan, säger han och hänvisar till bråket mellan Jomala kommun och byggnadsentreprenören Jan-Erik Eklund som Ålandstidningen rapporterade om i fredagens tidning.