Sölve Högman är chef vid Jordbruksbyrån och den som tog beslut i ärendena.
– Vi har en ny åtgärd i vårt landsbygdsprogram, där vi kan finansiera projekt och utredningar i syfte att utveckla vattenkvalitet och biodiversitet på Åland. Inom ramen för det hade vi en ansökningsomgång som avslutades i december, säger han.
Tre ansökningar kom in, och tidigare i veckan beviljades två av dem medan den tredje fick avslag.
Bakom det ena projektet, som alltså beviljas 511.000 euro i stöd, står Ålands Vatten. Målgruppen för Smarta vatten, som projektet kallas, är jordbrukare, markägare och markförvaltare på Åland, och redan innan projektstart har ett tiotal intresseanmälningar om deltagande kommit in.
Dricksvattentäkter
Enligt ansökan från Ålands Vatten ska jordbrukarna, och de insatser de själva gör i sin närmiljö, spela en viktig roll när projektet genomförs:
”Syftet med projektet är att medvetenheten, viljan och de praktiska förutsättningarna för jordbrukare på Åland främjas och att lämpliga lokala insatser för vattenvård, klimat och biodiversitet görs”.
Man ska utgå från känsliga och prioriterade vattenförekomster, som tillrinningsområden till vattentäkter och inre havsvikar och extra fokus ska läggas på områden som innefattar dricksvattentäkter. Smarta vatten har även stöd från bland andra Orkla, Ålands trädgårdshall och Fastighetsverket.
– Projektet kommer jobba med olika arbetspaket med olika koncept som till exempel vattendragsgrupper, demonstrationsgårdar, kompetensutveckling och kunskapsspridning, säger Ann Nedergård, projektledare vid Ålands Vatten, i ett pressmeddelande.
Bättre förvaltning
Även Miljöbyrån vid landskapsregeringen tilldelas ett utvecklingsstöd, 190.000 euro, för ett projekt som rör utveckling och ökad mångfald inom naturbetesområden. Det här projektet går under namnet ”Mera liv inom jordbruk”. Bakom ansökan står naturvårdsintendenterna Maija Häggblom och David Abrahamsson.
Målsättningen är att under åren 2022-2025 genomföra utredningar och ta fram konkreta planer för skötseln av naturbetesområden inom jordbruket. En projektanställd naturbetessamordnare anställs med uppgift att inspirera och bistå jordbrukarna.
Avslag blev det däremot på Miljöbyråns vattenbiologers ansökan om 251.000 euro för att genomföra vattenförbättrande och produktionshöjande projekt inom jordbruket.
De beviljade utvecklingsstöden ska vara slutredovisade senast i slutet av juni 2025.