Arbetet med att reda ut vattenproblemen i Geta, där man bland annat inte har haft tillräckligt med tryck, har pågått sedan 2009, enligt Ålands vatten Ab:s vd Christian Nordas. En av de åtgärder som vidtagits tidigare var att placera en vattencistern för 150 kubikmeter vatten i kommunen.
Ett område som haft bekymmer med vattenförsörjningen är Havsvidden, vars vattenförbrukning är lika stor som halva Geta kommuns. Vattnet från närliggande Gröndals träsk har inte räckt till. Därför har tankbilar med vatten körts till Havsvidden, säger Christian Nordas.
Nu ska det bli ändring på det. Geta kommun investerar totalt 300.000 euro på att bygga ut vattenledningsnätet från Östergeta till Havsvidden. Ålands vatten bygger sträckan Östergeta–Höckböle, medan kommunen står för sträckan Höckböle–Havsvidden, i bägge fallen genom entreprenörer. Hela projektet ska vara klart den sista juni.
– Det här är ett projekt som har varit under planering i många, många år. Det har krävt mycket förarbete. Man måste se till att hela systemet fungerar, från vattenverket i Dalkarby i Jomala och hit, säger Christian Nordas.
Ett steg på vägen var att man förra året lade en ny ledning parallellt med den befintliga, från Emkarby till Pålsböle och på botten av Markusbölefjärden, för att få mer vatten i systemet.
”Som ett vattentorn”
Vid Höckböle rastplats pågår nu sprängnings- och grävarbeten. Här ska en 18 meter lång cistern med volymen 100 kubikmeter placeras under jord.
– Det blir som ett vattentorn, fast liggande, säger Christian Nordas.
Det blir också ett pumprum som pumpar ut vattnet till det högre belägna Havsvidden.
Cisternen kommer att fyllas med vatten på nätterna.
– Fyller man på under dagen blir det stora tryckförluster i systemet, säger Andreas Nyberg.
Samtidigt läggs vattenledningen från Östergeta till cisternen i Höckböle. Projektet är omfattande på grund av allt sprängningsarbete som krävs i det bergiga området.
– Det ska göras vibrationsmätningar på 23 ställen, i byggnader som ligger inom 30 meter från platsen för sprängningarna. Man gör en inspektion före och en efter sprängningen, säger Andreas Nyberg.
När marken ändå är uppgrävd lägger kommunen en avloppsledning och Ålands elandelslag en elledning på samma plats.
– Det finns samhälleliga inbesparingar att göra, vilket är viktigt när man gör större ingrepp. För några år sedan byggdes en cykelväg på den andra sidan av den här vägen. Då borde man även ha lagt vattenledningen där, säger Christian Nordas.
Arkeologisk utgrävning
Andreas Nyberg har planerat hela projektet.
– Det har varit lite utmanande med växter, fjärilar och fornminnen, säger han.
Ålands vatten har en hög miljöprofil, säger Christian Nordas. Och i Höckböle finns den särskilt skyddsvärda fjärilsarten Mnemosyne.
– Hela den här fastigheten var skyddad så vi anhöll om, och fick, ett undantag här vid parkeringsplatsen, säger Andreas Nyberg.
Cisternen grävs ner och täcks, vilket innebär att det kan växa något på den.
– Det kanske till och med blir bra för fjärilarna.
Ålands vatten blev även tvunget att beställa en arkeologisk utgrävning på platsen.
– Vi står på det som var strandlinjen på järnåldern. Det var bosättningar här och det förekommer ganska mycket arkeologiska fornminnen, säger Christian Nordas.
Det här är ett stort projekt för Ålands vatten, säger han.
– Även vi har befunnit oss i någon slag covidläge, så nu är det skönt att det här kommit i gång.