Reparationsarbetet på Ålandsfärjan har gått lite snabbare än väntat. Den sätts garanterat i trafik på fredag, men kanske redan på torsdag enligt Viking Lines vice vd Boris Ekman.
SJÖFART Den som längtar efter "Ålfens" återintåg vid västra hamnen bör hålla ögonen öppna. I dagarna kan det komma besked om att färjan tas i trafik en dag tidigare än beräknat.
- Jag vågar inte lova någonting, men låt oss hoppas, säger Boris Ekman.
Den 23 oktober grundstötte Ålandsfärjan. Sedan dess har den legat på dockning för reparation på ett varv i Tallinn. Boris Ekman beräknar att Viking Line har förlorat 20.000 passagerare under den tiden.
- Det är naturligtvis kännbart för oss. Men som tur är har vi sett en fortsatt passagerarökning på övriga fartyg. Det lindrar smällen, beskriver han.
Förlusten störst i november
Viking Line har rapporterat om en stadig passagerarökning under året. Den ökningen fortsatte i oktober, trots bortfallet från Ålandsfärjan. Rederiet hade 13.000 fler passagerare i oktober i år jämfört med förra året.
I november har färjans frånvaro påverkat mer. Antalet passagerare kommer att ha minskat med mellan 4.000 och 5.000.
- Man kan konstatera att det var tur i oturen att det inte inträffade under högsäsong, säger Ekman.
Han tror att passagerarna kommer tillbaka på fredag.
- Vi har ökat hela året, det här kommer inte att ändra på det framöver.
Kortare dockningstid i januari
Ålandsfärjan har alltså legat på dock i nästan en månad. Det är samma längd som färjan togs ur trafik i januari för sitt årliga underhåll. Trots det har inte alla reparationer kunnat göras under dockningstiden.
- Nej, det är vissa arbeten som planerades in i januari som vi inte kan åtgärda nu. Främst handlar det om driftsunderhåll av maskinerna, förklarar Boris Ekman.
Däremot har en del av standardreparationerna utförts och det förkortar dockningstiden i januari. I år var den en månad, nästa år beräknas den till 17 dagar.
- Men vi kan klara oss med mindre än det. Vi får se, säger Ekman.
Inte lätt att förbättra säkerhet
Vakthavande styrman har berättat att han var upptagen med att kontrollera sitt arbetsschema när olyckan inträffade. Mot bakgrund av det svarar Boris Ekman bistert på frågan om de kan förbättra sin säkerhet för att förhindra att något liknande inträffar.
- Vi har lagt enormt mycket arbete på att repetera bryggrutiner och på att uppdatera våra navigationssystem. Men det är svårt att gardera sig mot att någon bryter mot stående order.
Han säger att han ändå har en viss förståelse för den mänskliga faktorn.
- Kör man 7.000 turer per år och det är fint väder och lugnt på sjön så kan man säga att det är ett mänskligt misstag. Men det får inte gå till på det viset, säger han och suckar.
Tone Nordling