Förra året kom totalt 2.785 brott på Åland till polisens kännedom. Av dessa var ett tusental mindre förseelser och 1.750 brott mot strafflagen och trafiklagarna. Fyra av fem brott klarades upp. Av trafikbrotten löstes omkring 95 procent.
Trafikbrotten är den vanligaste typen av brott med en andel på 39 procent under 2021. Antalet ökade i fjol med tolv procent från 2020. Av 676 trafikbrott stod äventyrande av trafiksäkerheten för 502 stycken, medan 38 fall klassades som grovt äventyrande. Antalet rattfyllerier ökade totalt med tio procent efter att fler grova rattfyllerier upptäcktes.
Under fjolåret registrerades även 76 fall av olovlig körning, vilket var en liten ökning. Antalet lindriga trafikbrott ökade däremot med drygt 20 procent.
– Min bedömning är att det handlar om normala fluktuationer. Det är alltid svårt att säga om förändringarna beror på vissa orsaker eller om de är slumpmässiga. För att få en säker bild av utvecklingen behöver man nog titta på ett tioårsperspektiv eftersom Åland är så litet, förklarar överkommissarie Benjamin Fellman.
Daglig övervakning
Han påpekar att upptäckten av vissa typer av brott till stor del hänger ihop med polisens närvaro och aktivitet. Ett exempel är variationen i antalet trafikbrott.
– Om antalet trafikbrott går ned ett år betyder det inte att alla trafikanter plötsligt har förbättrat sitt beteende, utan det kan finnas olika förklaringar. I fråga om rattfylleriövervakningen så har det under coronapandemin inte gjorts masskontroller med alkotest, vilket kan ha gjort att antalet upptäckta fall minskat. Däremot agerar vi liksom tidigare vid misstanke och anmälan om rattfylleri.
Benjamin Fellman påpekar att trafikförseelser avser en rad olika gärningar, som oönskat beteende, dåliga däck, mindre fortkörningar och liknande.
– Polisens fältpersonal har jobbat mera med de här frågorna och det ger utslag i statistiken. Även tekniken har utvecklats de senaste tio åren och det gör att övervakningen har blivit effektivare.
Stölderna minskade
Egendomsbrotten är näst vanligast och uppgick totalt till 490 stycken eller 28 procent. Där dominerar skadegörelse, snatteri och stöld med 180, 131 respektive 90 fall under fjolåret. Totalt klarades vart tredje upp under året.
Antalet egendomsbrott minskade i fjol med 18 procent, framför allt till följd av färre stölder och snatterier, medan antalet fall av skadegörelse minskade marginellt. Dessutom registrerades endast ett mutbrott i fjol, jämfört med 38 året innan.
Bland övriga egendomsbrott noteras 30 bedrägerier, tre fall av grovt bokföringsbrott och fem penningförfalskningar.
Färre slagsmålsoffer
Den tredje större kategorin avser brott mot liv och hälsa, med 181 fall varav 158 gällde misshandel. Här klarades 82 procent upp, jämfört med 69 procent året före.
– Det här kan och även narkotikabrotten kan nog kopplas till coronapandemin och restriktionerna. Folk har rört sig mindre ute och träffats mindre. En stor del av de här brotten är relaterade till kroglivet och kryssningstrafiken. Traditionellt har en stor andel av de grövre brotten varit kopplade till kryssningsbåtarna. När trafiken ligger nere är det lugnare, konstaterar Benjamin Fellman.
Det registrerades 85 narkotikabrott och 84 fall av brott mot rättsskipning och ordningsmakten samt 31 sexualbrott. Både antalet fall av misshandel och narkotikabrott minskade, medan sexualbrotten låg på samma nivå som 2020.
Naturliga variationer
Även brott mot rättvisan och ordningsmakten ökade. Enligt statistiken mer än fördubblades både antalet fall av tredska mot polis och våld mot tjänsteman, från sammanlagt 25 år 2020 till 60 i fjol.
– Här kommer de årliga variationerna in tydligt. År 2020 mer än halverades fallen av våld mot tjänsteman från 32 till 13, men gick upp igen i fjol. De senaste tio åren har antalet legat mellan 15 och 30 per år. Därför kan man inte utläsa någon trend i samhället av de här siffrorna, säger Benjamin Fellman.