Det må vara högklassiga sångare importerade från öst och väst och en stor stråkorkester ny för året. Men det är de åländska sångproffsen som lockar publiken, och chansen att möta en gammal bekant förstås.
KONSERT Finkultur kan vara folkligt. Hur förklarar man annars det enorma intresset för konserten röster för Östersjön? Utan att ge avkall på kvalité lyckas man ändå locka breda folklager. Innan helgen är slut kommer över 2.000 personer ha tagit del av kvällarnas klassiska repertoar, präglad av en lång rad operaframträdanden.
-Det är mer intresse i år än i fjol. Troligen beror det på att det är två konsertkvällar i år och att biljettförsäljningen inleddes redan i december förra året, säger Ann-Louise Djupsund på hotell Arkipelag.
Det till skillnad från den förra Östersjökonserten dit biljetter släpptes bara en månad på förhand.
Orkester från Helsingfors
Att intresset är stort märks redan innan vi lämnar staden. Köerna till bussarna ut till Järsö ringler sig långt förbi hotell Arkipelag en bra stund innan första bussen ska gå och därefter väntar ännu en kö på Järsövägen. Men efter en hel del stuvande och skuffande kommer alla fram.
En halvtimme före konserten passar Riittaliisa Hakulinen och Anni Tianen-Hammo på att få lite mild kvällssol.
De är tillresta från Helsingfors för att delta i årets mest märkbara nymodighet: Ålands festspelsorkester. Den består av 46 stråkar speciellt ihopsatta för konserten.
-Vi spelar båda fiol och studerar på Sibeliusakademin, säger Anni Tianen-Hammo.
Hon beskriver att de njuter mycket av den speciella miljön.
-Jag får aldrig nog av Åland! tillägger hon.
-Inte jag heller fyller väninnan i.
-Jag hoppas verkligen att det fortsätter nästa år.
Möter bekanta
Utanför arenan minglar besökare med öl- och vinglas i händerna. Det är upplagt för kära återseenden som för Lars-Ingmar Johansson och Gunilla Blomroos.
De var grannar i tio års tid, men nu har de inte setts på länge och båda går på Östersjökonserten för första gången.
-Intresset för musiken är det som lockar hit mig ikväll, säger Lars-Ingmar.
-Samma sak för mig. Jag går gärna på opera, säger Gunilla Blomroos.
Petra Brunila och Åsa Kronholm hoppas på öronnjutning under kvällen.
-Det finns så många duktiga artister från Åland. Det är jättefint och klart att man känner sig stolt, säger Petra Brunila.
Ingen av dem har opera som favoritgenre.
-Jag kom mycket för att min kusin är med ikväll, säger Åsa Kronholm.
Brådskande för Wiklöf
Vid ingången står en glädjestrålande värd och välkomnar sina gäster. Anders Wiklöf har skäl att ha humöret på topp. Det är bäddat för en lyckad afton.
-Klart att besökarna offrar en kväll, men jag hoppas att de är nöjda när de går härifrån, säger han.
Trots att repetitionerna har hållts dagligen på hans hemmaplan den sjätte augusti har han inte hunnit skaffa sig en favorit.
-Det blir mycket spring, säger han, i samma stund som telefonen ringer.
-Många saker ska klaffa vid ett sånt här arrangemang, det är mer stohej än en privatfest, men det ska väl vara så, fortsätter han.
Höga förväntningar
Publiken har snabbt bänkat sig inne på arenan för att få så bra platser som möjligt. Men gänget längst fram i mitten hade ingen baktanke med sin placering.
-Det blev så här, det råkade vara ledigt, säger Kristina Sandberg-Jansson.
-Men biljetterna bokade jag långt på förhand. Jag har stora förväntningar på konserten eftersom jag vet att artisterna är duktiga, inflikar Margaretha Lindblom.
-Det är första gången jag är på den här sortens konsert och första gången på Andersudde, berättar Kristina.
Deras favorit ikväll är Dan Karlström. Förutom att vara operasångare fungerar han under årets konsert som producent och konstnärlig ledare.
Så tystnar det i publikhavet och orkestern drar igång med smekande tongångar och dramatiska inpass.
Publiken lutar sig tillbaka och omkring hela Järsö kluckar kvällens huvudperson glatt.
Överskottet från konserten går oavkortat till Östersjöfonden. Så det är klart att vattnet lägger sig stilla och njuter av sin hyllningsmusik.
Tone Nordling