Olycksutredningscentralens säkerhetsutredning om helikopterolyckan på Brändö är nu klar. Syftet med en sådan utredning är att öka den allmänna säkerheten, att förebygga olyckor och tillbud samt att förhindra skador till följd av olyckor.
Säkerhetsutredningar görs däremot inte för att klarlägga rättsligt ansvar, skriver Olycksutredningscentralen.
Efter en detaljerad redogörelse av händelseförloppet, av de faktorer som ledde till olyckan och av olyckans följder listar Olycksutredningscentralen en lång rad rekommendationer på åtgärder som ska förbättra säkerheten.
Fungerar inte
Man konstaterar bland annat att räddningsväsendet på Åland grundar sig på ett kommunalt system och att landskapet är indelat i två operativt ledda räddningsområden. Man noterar att landskapsregeringen, enligt landskapets räddningslag, har en skyldighet att leda och utöva tillsyn över räddningsväsendet i landskapet. ”Det har förekommit utmaningar med dessa uppgifter”, skriver man.
Dessutom konstateras att det har framkommit brister på landskapets område när det gäller nödpositionering av ett nödsamtal och i funktionen för Nödcentralsverkets 112 Suomi-app.
I ett sammanfattande meddelande om utredningen uttalar utredningsledaren Janne Kotiranta att ett indelat räddningsväsende kan leda till situationer där en hjälpbehövande lämnas utan hjälp av närmaste ändamålsenliga räddningsenhet.
I utredningen står det att samarbetet i den regionala räddningsverksamheten inte fungerar helt och hållet på grund av de indelade räddningsområdena och de utmaningar som det kommunala systemet medför i organiseringen av räddningsväsendet.
Obetydlig tillsyn och ledning
För att undvika liknande olyckor och för att lindra följderna av dem rekommenderar Olycksutredningscentralen att Ålands landskapsregering ska vidta de åtgärder som anges i lagen gällande tillsyn och ledning för att säkerställa den beredskap som kommunernas räddningsväsenden har för storolyckor och smidig räddningsverksamhet mellan de två olika räddningsområdena, genom att beakta människorna som befinner sig på landskapets område och de behov de har i olyckssituationer.
Olycksutredningscentralen lyfter upp att planer för storolyckor saknas nästan helt och hållet, att den övergripande samordningen av räddningsväsendet är bristfällig och att landskapsregeringens tillsyn och ledning har varit obetydlig.
Olycksutredningscentralen rekommenderar även att landskapsregeringen ska vidta åtgärder för att säkerställa nödpositionering och 112 Suomi-appens funktion på landskapets område i anknytning till nödsamtal.
”Bristen i förmedlingen av positionsuppgifter äventyrar uppringarens säkerhet och kan förhindra eller åtminstone fördröja snabb och tillräcklig hjälp till en olycksplats”, skriver man.
Halkskydd
Olycksutredningscentralen rekommenderar även att Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ska precisera anvisningarna om användning av första insatsen-enheter som stödenheter i anknytning till ambulanshelikopterns prehospitala akutsjukvårdsuppdrag i skärgården som inte är brådskande, tillsammans med andra beröra aktörer.
Slutligen rekommenderar Olycksutredningscentralen att Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa) ska informera om nödvändigheten att förse helikoptrars medar med halkskydd när man opererar i vintriga och hala förhållanden.
Olycksutredningscentralen skriver att det pågår ett utredningsarbete mellan Ålands landskapsregering och inrikesministeriet där man granskar möjligheten att integrera nödcentralssystemen Erica och Ålands Ålarm. På Åland pågår dessutom en utredning om att under 2023 möjliggöra nödpositionering oberoende av operatör.
Ambulanshelikopteroperatören Babcock har beslutat att ta i bruk halkskydd i alla ambulanshelikoptrar med medar under hösten 2022, enligt Olycksutredningscentralen.