-Vi känner oss kränkta. Förslaget om tvångslag nedvärderar och förstör yrket, säger May Flodin sjukskötare och före detta hälso- och sjukvårdsminister i landskapsstyrelsen som tillsammans med sina kollegor vill uttrycka stöd för sjukskötarna i Finland.
SJUKVÅRD Regeringens nystiftade patientsäkerhetslag som kan tvinga sjukskötarna tillbaka i arbete även om de sagt upp sig rör upp känslorna på Åland.
-Det är en slavlag som man stiftat under rådande konflikt. Det är som om det vore krig, säger Birgitta H Eriksson.
Att hänvisa till vårdpersonalens bristande känsla för etik är ett slag i ansiktet på en yrkeskår som ställde upp vid fronten under kriget, säger Gudrun Carlsson och pekar på sin Rödakorsnål.
Det är inte ovanligt att sjukskötare rings in under sin ledighet för att täcka upp, säger Viveca Dolke.
Har ett kall
Politikerna hänvisar till att sjuksköterska har ett kall.
-Men kallet handlar om den empati man känner som gör att man söker sig till yrket. Det handlar inte om att man vill arbeta utan lön, säger May Flodin.
Hon berättar hur hon var med på 60-talet när vårdpersonalens löner började släpa efter. Hon var specialiserad hälsosyster och tjänade lika mycket som en lärare.
-Men sedan skulle lärarnas löner höjas med hänvisning till att många av dem var familjeförsörjare, alltså män. Vi skulle få nästa gång, sades det. Men det hände inte.
Att lönen är en betydande faktor bevisas av att alla vakanser på Åland är besatta av behöriga sjukskötare, förklarar Birgitta H Eriksson. På Åland ligger lönerna högre än på fastlandet eftersom Tehy på Åland har egen förhandlingsrätt.
Politikerna ansvariga
Lagstiftarna har motiverat tvångslagen med att patienter annars riskerar dö. Den argumentationen ger de åländska sjukskötarna inte mycket för.
-Det är fel att lägga det ansvaret på sjuksystrarna när det vilar på politikerna. Det är de som är ytterst ansvariga för vården. Politikerna räknar med att ingen ska kunna överge patienterna.
-Som gammal politiker kan jag intyga att ansvaret på Åland ligger på lagtinget och samma sak gäller på riksdagen på riksnivå, säger May Flodin.
Konsekvensen av tvångslagen kan bli en framtida brist på personal.
-Ingen kommer att söka sig till ett yrke med sådana villkor. Och alla med språkkunskaper kommer att söka sig bort, säger Gun Sjöholm.
-Vi mår alla dåligt av det här, säger May Flodin. Vi har alla en stark yrkesidentitet. Nu känns det som om politikerna inte tillmäter oss något värde alls. På det här sättet vill vi uttrycka vår solidaritet med kollegorna på fastlandet.
Petter Lobråten