Generellt sett finns det interna myndighetsplaner för befolkningsskyddet på Åland. Skyddsrum runtom på Åland är till vissa delar förberedda med förnödenheter, men eftersom det i nuläget inte föreligger något direkt hot mot Åland eller Finland, vill man inte gå ut i offentligheten med de planerna. Det säger räddningschef Karl Nordlund vid Mariehamns räddningsverk.
– Jag vill verkligen betona att det inte finns någon orsak att vara bekymrad i nuläget, säger han.
Såväl finländska som åländska myndigheter följer dock kontinuerligt och noggrant med omvärldsläget, och om tecken på en ökad riskbild visar sig har man en kort startsträcka för att vidta åtgärder för att iordningställa Ålands alla skyddsrum.
– Många skyddsrum, i exempelvis hyreshus, används ju även för andra ändamål. Men de ska kunna ställas i ordning inom 72 timmar efter ett åläggande från myndigheterna.
Kontakta fastighetsägaren
Karl Nordlund säger att det exempelvis i Mariehamn finns skyddsrum för hela befolkningen, och mer därtill. Staden är dock uppdelad i så kallade skyddsavsnitt – vilket i första hand inte handlar om vilket skyddsrum man ska söka sig till i en eventuell risksituation.
– Det handlar snarare om hur ledningsarbetet ska organiseras i en befolkningsskyddssituation.
Men till följd av kriget i Ukraina är det många som undrar vart de ska söka sig i händelse av ett upptrappat säkerhetsläge – hur tar man reda på var ens närmaste skyddsrum finns?
– Överlag kan man säga att myndigheterna informerar noggrant om det om situationen så skulle kräva det. Men generellt kan man också säga att boende i hyreshus kan kontakta fastighetsägaren för att bekanta sig med dessa skyddsrum – det tycker jag mycket väl att man kan göra även när läget i omvärlden är stabilt.
Karl Nordlund säger också att det i de flesta större företags räddningsplaner ska finnas beskrivet var ett skyddsrum finns i byggnaden, och hur det ska iordningställas.
– Men ännu en gång, jag vill verkligen betona att det inte finns någon orsak till oro. Vi går ut med all eventuell information om och när läget skulle kräva det.
Självskydd i husets starkaste delar
I bostadsområden bestående av radhus och egnahemshus finns det sällan några skyddsrum eftersom några sådana krav inte existerar.
– I de fallen brukar vi tala om självskydd, det vill säga att man i ett nödläge ska söka sig till de säkraste och tryggaste delarna i sitt eget hus, som en källare eller dylikt.
I fastigheter som har en våningsyta på 1.200 kvadratmeter och uppåt ska det däremot finnas skyddsrum.
Uppdaterar man kontinuerligt matvaror, läkemedel och andra förnödenheter i de gemensamma skyddsrummen?
– Det finns vissa saker som är förberedda, men eftersom det berör interna planer går vi inte ut med dem i offentligheten. Men skulle tecken på en ökad risk visa sig informerar vi omedelbart om dylika saker.