På Åland är motståndet till kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser stort inom näringslivet. Men om könsbalansen inte börjar gå mot det bättre kan det bli bakläxa av EU om ett år.
EU:s justitiekommissionär Viviane Reding hade i början av mars möte med representanter för europeiska storbolag för att höra vad de gör för att öka jämställdheten i styrelsearbetet.
Reding ger företagen ett år att bättra sig, annars vidtar hon åtgärder på EU-nivå. Könskvotering förs fram som en möjlighet.
I Finland är jämställdhetsminister Stefan Wallin inne på samma linje. Regeringen följer med hur andelen kvinnor i börsbolagens styrelser utvecklas och överväger på basen av det åtgärder som gör utvecklingen snabbare. Också kvoter granskas som en möjlighet om situationen inte ser ut att korrigeras på annat sätt, säger ministern.
Kvoter, nej tack!
På Åland jublar man inte inför utsikten att kvinnor ska kvoteras in i börsnoterade företags styrelser.
- Nej, kvoter är ingen bra lösning, säger Carita Blomsterlund, tidigare ordinarie ledamot men sedan 2010 suppleant i styrelsen för Viking Line, det ena av två börsnoterade åländska företag.
Inte heller ekon dr Agneta Karlsson (bilden), den enda kvinnan i Viking Lines och Ålandsbankens styrelser är tilltalad av kvotering.
- Fler kvinnor bör göra sig tillgängliga för marknaden, helt enkelt gå ut och visa vad de kan. Det här är långt också en fråga om självförtroende, säger hon.
Agneta Karlsson förstår ändå att både EU och Finland anser att det brinner i knutarna eftersom det händer så lite. I dag är bara var tionde styrelserepresentant i de stora europeiska börsbolagen kvinna. Kommissionär Viviane Redings mål är att andelen ska öka till 30 procent till år 2015 och till 40 procent år 2020.
Hellre på frivillig väg
Inte heller lantrådet Viveka Eriksson (Lib), som ansvarar för jämställdhetsfrågor i landskapsregeringen, gillar tanken på kvoter.
- Jag vill att företagen frivilligt går in för att rekrytera fler kvinnor. Kvinnor är allt mer kompetenta och har hög utbildning och det är till fördel för företagen att ha en jämställd ledning.
Samma svar möter Ålandstidningen när vi frågar vidare inom det åländska näringslivet. Läs i måndagens Ålandstidning om vad de tycker kan göras i stället.
Ålandstidningen