I somras lanserades samarbetet mellan Åland, Uppsala Universitet och Åbo Akademi. Målet var en gemensam provanläggning för vågkraft i Jomala.
Sedan tidigare har Sverige och Finland skjutit till sin del av finansieringen. I måndags godkände Torbjörn Eliasson den åländska insatsen.
I höst kan vågkraftverket stå klart.
ENERGI Nu återstår bara EU-pengarna. 75 procent av projektkostnaderna står EU:s Interreg IV-program för. De medlen är ännu inte godkända.
- De har haft ansökan uppe till behandling, och sedan bett om kompletteringar. Nu är de inlämnade och det kommer att bli ett slutligt avgörande i januari. Vi vet alltså inte om det faller i god jord än, säger Bo Torgé, före detta verksamhetsledare för Ålands teknikkluster.
En fjärdedel av kostnaderna måste respektive region stå för. Sverige och Finland har skjutit till sina delar, och i måndags godkände näringsminister Torbjörn Eliasson överföringen av totalt 49.082 euro till projektet.
Två syften, två bojar
- Vi har två syften med projektet. Dels ska vi testa Östersjöns vågor; om de räcker till för att driva ett vågkraftverk, dels ska vi utveckla en ny boj som tål isen, säger Torgé.
Där finns en del olika idéer. Det kan röra sig om en boj som helt enkelt sänks ned under isen med en motor när temperaturen sjunker till frysgränsen, eller en typ av boj som trycks ned i vattnet av trycket från isen.
- Det finns en del andra uppslag också, det där är något vi kommer att titta noggrant på. Vi kommer att ta fram prototyper till en eller två olika bojar.
Provkraftverket kommer att ligga i storleksklassen 20-50 kilowatt.
Fredrik Granlund