Jannik Svennson befinner sig i Kiev i Ukraina för att träffa Kenneth Greggs, en finländsk soldat som sedan Rysslands invasion i februari i fjol frivilligt anslutit sig till landets hemvärn.
– Kenneth var med och försvarade förorterna när Ryssland försökte ockupera staden. Vi kom i kontakt efter att jag intervjuade honom i min podcast och då jag hade svårt att tro på det han berättade om hur Ryssland för krig bjöd han in mig för att jag själv skulle kunna se det, berättar Jannik Svensson.
Sedan dess har han besökt landet två gånger och den här gången har han skrivit kontrakt med Greggs om att publicera dennes bok. Men under måndagen blev han vittne till en av Rysslands kraftigaste luftangrepp mot staden, som nyligen startat igen efter ett längre uppehåll.
– Precis då vi hade skrivit på kontraktet hörde vi luftvärnssirenerna starta upp och hur det började smälla, berättar han.
Kraschade en kvart bort
Ukrainas luftförsvar sköt ner majoriteten av förmiddagens raketer, men åtminstone en person har förts till sjukhus och detonationer inom staden har rapporterats.
Anton Gerashenko vid Inrikesministeriet bekräftade i en video under dagen att angreppet utfördes med ballistiska missiler, möjligtvis av typen Khinzal, som av Ryssland uppges ha en räckvidd om 2.000 kilometer och en hastighet kring Mach 10 eller över 12.000 kilometer i timmen.
– Tidigare har de rört sig för snabbt för att Ukrainas luftförsvar ska kunna skjuta ner dem, men sedan man fått tillgång till det amerikanska luftförsvarssystemet Patriot har det ändrats. Gerashenko kallar det för en stor seger. Av det fyrtiotal som avfyrades mot Kiev i dag sköts 37 ner, säger Jannik Svensson.
Han säger att spillrorna av en raket kraschade ungefär 15 minuters promenad från platsen där de befinner sig.
– Luftvärnssirenerna låter på samma sätt som när de testar varningssignalen på Åland, som man är van vid att höra den första i månaden. Så min första reaktion är inte att det föreligger någon fara. Sedan hör man ljudet av luftvärnet, som låter som ett slungande när kontra-raketerna skjuts iväg, säger han.
Att höra raketer detonera i luften ovanför staden är en sak, och på marken en annan.
– Man känner vibrationerna genom allt på ett sätt som är svårt att beskriva för den som inte har upplevt det, och blir väldigt medveten om och fokuserad på det som händer och det man har direkt framför sig, säger Jannik Svensson.
Som regn på Torggatan
Han berättar att Kievborna särskilt sedan Patriotsystemets ankomst börjat ta raketattackerna med lugn.
– Om du tänker dig att du går längs Torggatan när det börjar regna kommer vissa att söka sig under tak, några att ta fram paraplyer och några bara att gå vidare. Så reagerar Kievborna på luftangreppen. Det har blivit en del av vardagen, och framför allt nu är staden kanske Ukrainas mest skyddade plats.
För någon natt sedan utförde Ryssland den största drönarattacken mot staden sedan krigets början.
– De använder en iransk typ av drönare som här kallas för mopeder för att det är så de låter. Då var det en person som dödades, av fallande delar, säger Jannik Svensson.
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Ukraina lyckades skjuta ner 58 av de 59 drönarna.
– Jag såg i natt från fönstret hur det blinkade till och ibland smällde ovanför staden, säger han.
Motoffensiv stundar
Kenneth Greggs skriver uppdateringar på sin Facebook-sida och även artiklar för Nongrata, där Svensson är chefredaktör.
– Det är kring 170 ålänningar som följer honom på sociala medier, och jag tror att han fått så mycket uppmärksamhet för att han rapporterar på plats och är en relevant röst, säger Jannik Svensson.
Ukraina har under våren utlovat att en motoffensiv för att ta tillbaka ockuperat territorium ska inledas, och den senaste tiden har det i media spekulerats om att denna är nära eller redan har inletts.
Enligt Kenneth Gregg befinner man sig redan i en tidig fas, och nästa fas är snart att vänta.
– Motoffensiven har redan inletts med attacker mot mål på ockuperat territorium, såsom kommandocentraler, vapendepåer och infrastruktur. I fas två har man spridit motsägelsefull information från olika källor för att skapa förvirring och hindrat folk från att ta bilder av trupprörelser, säger han.
Enligt honom är ett sätt att hålla planerna hemliga att gemene soldat inte får veta när operationen inleds, men att det troligtvis sker inom en väldigt snar framtid.
– Jag skulle säga att inom 72 timmar kommer artilleriet att inleda fas tre med beskjutning av försvarsställningar samtidigt som trupperna utför avledningsattacker. Kanske 24 timmar efter det börjar infanteriet avancera. Men gemene soldat vet inte heller exakt när Dagen D är, säger Kenneth Gregg.