– Ålänningarna är alltid så trevliga och avslappnade, det är aldrig några problem med er! Ni har sisu, säger Wilhelmina Ehrnsten och Marika Vuorela från Finlands Röda korset blodtjänst.
Blodtjänst besöker Mariehamn tre gånger per år och stannar fyra till fem dagar per tillfälle.
– Ålänningar är och har alltid varit flitiga blodgivare. Tiderna som ska bokas går snabbt åt, säger Wilhelmina Ehrnsten.
I måndags var målet att få in 120 påsar blod och man fick in 124.
– Visst är det ofta samma personer som kommer. Men i går var det till exempel nio helt nya personer som kom, säger Marika Vuorela.
Man får ge blod fram till att man fyllt 71 år men man måste ha gett blod för första gången innan man fyllt 60 år.
– Det beror helt enkelt på att ämnesomsättningen ändras ju äldre vi blir och på blodtrycksjustering.
Få givare i landet
Varje donerare tappas på 460 milliliter blod. Därför får en donator inte väga mindre än 50 kilo, blodtappet får inte motsvara mer än tio procent av ens kroppsvolym.
Sett till hela landet är det bara 3,5 procent av finländarna som ger blod, en låg siffra.
– Många har en bild av att det är något obehagligt med stora nålar. Men det känns knappt och det är ingen stel sjukhusmiljö, säger Wilhelmina Ehrnsten.
Efter varje dag flygs blodpåsarna till Vanda för att behandlas så att de ska kunna tas i användning. I Sverige får blodgivarna ett sms om deras blod kommit till användning, men så fungerar det inte i Finland.
– Det är många som skulle vilja att det fungerade så. Men tyvärr är det nog tekniskt svårt att säkerställa att just en viss persons blod kommit till användning. Däremot går det säkert att registrera om ens blodpåse tas ur registret, men det är inte riktigt samma sak. Det skulle behövas mer administration om man skulle vilja ta ett sådant system i bruk, säger Wilhelmina Ehrnsten och Marika Vuorela.
Blodgivning
• Varje vardag behövs hjälp av över 1.000 blodgivare för att alla patienter i Finland som behöver blod ska kunna få vård. Blodprodukterna behövs till exempel i vården av operations- och cancerpatienter.
• Blodgivaren bör vara frisk, 18-65 år och väga minst 50 kilo. En ny blodgivare bör vara under 60 år. Män kan ge blod med två och kvinnor med tre månaders intervall. Hemoglobinvärdet kontrolleras vid varje blodgivning och det bör för män vara minst 135 g/l och för kvinnor minst 125 g/l.
• De egna förutsättningarna för att ge blod kan på förhand kontrolleras på webbplatsen www.sovinkoluovuttajaksi.fi (enbart på finska) eller genom att ringa blodgivarnas avgiftsfria infotelefon 0800 0 5801.
• Blodgivningen i Finland sker utan betalning och frivilligt.
Källa: rodakorset.fi
”Gör nytta”
En som kommit till Röda Korsgården för att ge blod är Susanna Lind. Det är 36:e gången för henne så hon har vanan inne.
– Ursprungligen var det en kompis som drog med mig på det här. Det är fint att kunna göra nytta den här vägen. Men man ska inte titta så noga vad de håller på med, även om jag inte är känslig för blod, skrattar Susanna Lind.
När nålen tagits bort, hon blivit omplåstrad och hon ska gå för att få sig en smörgås, kaffe och lite godis påminner Wilhelmina Ehrnsten henne om att hon ska ta det lugnt under kvällen och inte anstränga sig i onödan.
– Vi skulle gärna se att fler män kom och donerade blod. Deras fysik passar egentligen lite bättre för blodgivning och de kan donera oftare, men fördelningen i landet ligger på 60-40 till kvinnornas fördel, säger Wilhelmina Ehrnsten.
Sisa Långkvist är en veteran i sammanhanget och har donerat blod 57 gånger.
– Kan jag hjälpa någon, vill jag göra det. Man vet aldrig när man själv eller någon närstående kan behöva få blod. Det känns alltid bra efteråt när man får ett tack.
Också Mathilda Björklund börjar få rutin på blodgivandet, hon har kommit för nionde gången.
– Om man nu har möjlighet till det här vill man hjälpa till, helt enkelt. Och jag har alltid mått bara bra efteråt. Sen är det fint att efteråt få en smörgås, juice och kaffe.
Mauri Salo firar 50 gångers-jubileum och får ett litet hänge som tack för den långa trogna tjänsten som blodgivare.
– Jag började med det här eftersom jag som ung blev opererad och fick några påsar blod. Efter det har jag fortsatt att komma och ge blod när jag bara kan.