Svenska Universitets- och högskolerådet (UHR) skärpte 2017 kraven för utländska studeranden, en mindre justering gjordes även 2019. Skärpningarna gjordes för att justera konkurrensvillkoren mellan utländska och svenska studenter. Oro väcktes för att den nya betygsvärderingen skulle sänka ålänningars möjligheter att komma in på
utbildningar vid svenska universitet.
Marcus Koskinen-Hagman, rektor vid Ålands lyceum, menar att förändringen har haft marginell betydelse för åländska studerande. Han hänvisar till en jämförelseanalys av UHR, där 600 åländska studerande ingick, som visar att ålänningar snarare varit något överrepresenterade vid svenska utbildningar.
– Mig veterligen har korrigeringen inte lett till någon stor skillnad alls. UHR gör ett gediget arbete, jag förstår att man gjorde korrigeringen. Däremot är det olyckligt när förändringar kommer med kort varsel, det var den stora stötestenen, säger Marcus Koskinen-Hagman.
Pandemin påverkar inte
Under pandemin har man ökat antalet studieplatser på många ställen i Sverige vilket innebär att meritvärderingspoängen går ner och fler blir antagna. En del utbildningar ges helt eller delvis på distans.
Coronapandemin tycks inte avskräcka åländska ungdomar från att söka sig till utbildningar utomlands.
– Det finns inte så många alternativ då det inte heller finns jobb. Däremot hör vi att det finns sådana som har avbrutit sina studier eftersom studielivet inte är ett studieliv. I stället för att sitta på sin kammare i Åbo, Helsingfors, Linköping eller Uppsala har det varit lika bra att komma hem till föräldrarna och träffa lite kompisar. Det har varit tufft för de unga, säger Marcus Koskinen-Hagman.