Bara 20 procent av ålänningarna är säkra på att de röstar i valet till Europaparlamentet i juni.
- Att intresset är så lågt står i bjärt kontrast till landet som helhet, säger Björn Sundell, utredningsansvarig vid tankesmedjan Magma.
EU-VALET Även om 85 procent av finlandssvenskarna tycker det är viktigt med en röst i Europaparlamentet är finlandssvenskarna mindre intresserade av att rösta i valet den 7 juni än i andra val.
Det visar en opinionsmätning som Taloustutkimus Oy gjort på uppdrag av tankesmedjan Magma, och som bygger på intervjuer per telefon med 1.000 finländare i åldern 18-79 år med svenska som modersmål under tiden 12-25 mars. Intervjuerna täckte hela Finland inklusive Åland.
Björn Sundell vid Magma säger att opinionsmätningen är unik, då mätningar normalt i Finland görs på finska och inte alls på Åland.
- Det är något som marginaliserar finlandssvenskarna, säger han.
Ingen nominerad
Endast 42 procent av finlandssvenskarna säger sig vara helt säkra på att de röstar i valet, medan siffran för de tillfrågade ålänningarna är bara 20 procent.
- Att valdeltagandet är så pass lågt på Åland står i bjärt kontrast till landet som helhet, säger Sundell.
På Åland röstar vi gärna på ålänningar, men i mitten av mars var ingen nominerad ännu.
- Att mätningen gjordes innan alla kandidater var klara kan ha påverkat resultatet, medger han.
Valet av kandidat
I EU-valet tycker många av de tillfrågade att partiet är mindre viktigt än i andra val. Kandidaten väger tyngst och politisk erfarenhet slår högst i valet av kandidat.
På god andra plats ligger dock partitillhörighet och som tredje viktigast anges kandidatens modersmål.
Totalt röstar 35 procent i första hand på person och 31 procent på parti, medan på Åland 23 procent anger att de ska rösta på person och 33 procent på parti.
- Det kan hänga ihop med vad du sa om att det inte fanns någon åländsk kandidat klar, säger Sundell.
Åländska åsikter
För Sfp ser läget relativt stabilt ut. Om det var val i dag skulle totalt 68 procent av finlandssvenskarna rösta på Sfp. I Österbotten rentav 78 procent, medan siffran på Åland ligger på 46 procent.
För övriga partier är stödet på Åland 19 procent för Socialdemokraterna, 13 för centern, 8 för Samlingspartiet samt 3 för både De Gröna och Vänsterförbundet.
Starkaste stödet har Sfp bland medelålders och äldre. Samma mönster gäller för Sdp, medan Saml och De Gröna lockar de unga.
Över 30 procent är fortfarande osäkra på vilket parti de kommer att lägga sin röst på, vilket lämnar utrymme för mobilisering från partierna.
Ålandstidningen