Omikron kan – peppar peppar – innebära slutet på pandemin. Enligt World Health Organisation (WHO) beräknas 60 procent av Europas befolkning i mars ha haft smittan.
– Det är troligt att regionen rör sig mot ett slags pandemislutspel. Vi räknar med att det väntar en lugn period innan covid-19 kan komma tillbaka mot slutet av året, men inte nödvändigtvis som en pandemi, säger WHO:s Europachef Hans Kluge till AFP.
Smittspridningen av covid-19 är fortfarande hög på Åland. Samtidigt har landskapsregeringen (LR) börjat blicka framåt.
– Den närmaste tiden ska vi ägna en stor del av tiden åt den så kallade exitstrategin, sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) vid den senaste coronapresskonferensen.
Vi har fått vänja oss vid att ställa om många gånger under de senaste två åren. Vad tänker ålänningarna om det skede vi nu befinner oss i, och hur borde man agera? Ålandstidningen gick ut och ställde frågan.
Längtar efter slut
Kim Syväluoma tycker att det är klokt att börja planera för lättnader av restriktionerna.
– Det är på tiden, vi kan inte leva på det här sättet hur länge som helst. De senaste fyra veckorna har jag försökt träffa så få människor som möjligt förutom familjen, i längden blir det tråkigt och isolerande. Omikron verkar vara en mildare variant, åtminstone om man är vaccinerad, och belastningen på sjukvården är inte så hög trots höga smittsiffror. Vi kommer att få stå ut med corona även framöver. Men som landskapsläkaren Knut Lönnroth också har sagt kan vi inte gömma oss det närmaste decenniet, vi måste hitta sätt att leva mer normalt, säger han.
Oskar Welin delar uppfattning.
– Corona kommer alltid att finnas med i bilden, men förhoppningsvis i mildare form. Det vore väldigt skönt om det är över. De senaste två åren har det varit mycket av och på hela tiden. Vår familj har levt försiktigare och nästan inte åkt någonstans, säger han.
– Jag har haft hemundervisning. Det var inte roligt, säger sonen Alfons Welin.
Cecilia Sundqvist jobbar som frisör och John Eriksson är egenföretagare. Bådas yrkesliv har påverkats under pandemin, privat har de inte vågat planera lika mycket som vanligt.
– Som egenföretagare blir det väldigt bökigt. Både för min skull och för andras ser jag fram emot mer normala tider. Jag hoppas och tror att det blir så, säger John Eriksson.
– Någon gång måste det ta slut. Det är positivt att det förbereds en exitstrategi, så att vi inte sitter där sedan utan en plan, säger Cecilia Sundqvist.
Oro för ny variant
Peter Wideman följer rapporteringen kring corona och uppfattar det som troligt att vi går mot ljusare tider.
– Jag tror det håller. Om inget oväntat händer. Det är ett virus som kan mutera hur många gånger som helst, säger han.
– Man vill att det ska vara sant. Det finns en rädsla för att det ska komma någon ny, konstig variant, säger Sonja Sjöström.
På frågan om hur hennes liv har påverkats av pandemin svarar hon:
– Det sociala livet har påverkats, men i stort har vi haft det väldigt bra på Åland. I jämförelse med många andra har vi inte mycket att klaga på.
– Jag är pensionär och min vardag har varit sig ganska lik. Det är värre för de som är ute i arbetslivet och har små barn. Om en är sjuk ska alla vara hemma, det blir vansinnigt i längden, säger Gard Öhman.
Det Viola Lindström sakar mest från sitt vanliga liv är att kunna syssla med sina hobbyer.
– Tillvaron har blivit mer ensam, man har inte kunnat göra det man vill. Jag saknar mina hobbyer, som simning. Man är så trött på corona, exitstrategin är mycket välkommen, säger hon.
Marie Johansson ser fram emot ett mer socialt liv när pandemin börjar klinga av.
– Jag undervisar och forskar, båda delarna har gått ganska bra att göra via distans. Men socialt har pandemin varit bedrövlig. Jag hoppas det kommer att hanteras som en vanlig influensa som man vaccinerar sig mot en gång per år, säger hon.
– Det skulle vara fantastiskt om vi ser slutet på pandemin. Man satte stort hopp till vaccinet när det kom, men så fortsatte det smitta ändå. På något sätt har man funnit sig i situationen. Men vi måste någon gång komma till den punkt där vi börjar leva med corona. Att börja släppa på restriktionerna är vettigt, säger Jenny Pettersson.
– Det är positivt att LR tagit tag i att utreda nästa steg. En exakt tidsplan kan nog ingen säga, men det är bra att ha en strategi på plats, säger Johan Nordberg.