Broschyren har utformats av landskapsregeringen, Statens ämbetsverk på Åland, Mariehamns räddningsverk samt Räddningsområde Ålands landskommuner. Med hjälp av den ska ålänningarna kunna förbereda sig för att klara sig på egen hand under de första dagarna när en krissituation uppstår.
– Man har en skyldighet att försöka klara sig själv i åtminstone 72 timmar, säger Camilla Hägglund-Palmqvist, jurist och ansvarig för beredskapsfrågor vid landskapsregeringen.
Det är många år sedan en liknande broschyr gavs ut och stormen Alfrida medförde att myndigheterna såg ett behov att nu få ut en gemensam information.
– Men det är inte bara Alfrida, utan många faktorer har samverkat. Vi såg också den extrema torka med vattenbrist vi hade i somras, vi kan få situationer med förorenat dricksvatten och vi lever i ett alltmer sårbart samhälle och är påverkade utifrån, säger tf räddningschef Karl Nordlund.
Rainer Åkerblom från Statens ämbetsverk tar konsekvenserna av en omfattande färjstrejk som exempel.
– Vi är ju beroende av fungerande transporter. Vid en färjstrejk tar nog butikernas lager slut fort och då är det bra att ha ett eget förråd hemma.
Checklista
Myndigheterna poängterar att det inte är hållbart om många medborgare redan inledningsvis begär hjälp från samhällets sida, utan att det är upp till var och en att vara så förberedd man kan inför en eventuell krissituation.
Enligt räddningschef Lennart Johansson har myndigheterna just 72 timmar på sig att få i gång alla basfunktioner vid en krissituation.
– Myndigheterna behöver först klara av att sätta i gång sina egna funktioner och sedan går hjälpen till de som är mest utsatta, säger Camilla Nordlund.
Förutom allmän information ingår en checklista på sådant som är bra att ha hemma. Det handlar inte bara om mat och dunkar med vatten utan också om allt från mediciner och gasolkök till kontanter.
– Men när krissituationen väl är där är det viktigaste rådet att lyssna på vad myndigheterna har för information och vilka vidare direktiv som kommer, säger alarmmästare Johan Ehn.
Ny hemsida
Den typen av information kommer vid krissituationer att läggas ut på den webbplats, kris.ax, som kommunikationsbyrån Strax har tagit fram. Men radion är fortfarande den primära informationskanalen, säger Rainer Åkerblom.
– Men vi blev ju varse att teknik kan strula, därför behöver vi se till att vi bygger upp flera ben att stå på, säger Johan Ehn med hänvisning till att Ålands radio inledningsvis inte kunde sända under Alfridastormens morgon.
Carina Söderlund från Strax berättar att målsättningen är att sidan ska vara så lättladdad som möjligt.
– Har du bara 2G på din mobiltelefon ska du ändå kunna öppna webbplatsen.
Annika Kullman