Temporärt körförbud för de som inte uppfyller hälsokraven blir allt vanligare, särskilt när vi lever längre och fler blir äldre.
Det säger överkommissarie Lars-Ole Styrström som efterfrågar en läkare som är specialist på trafikmedicin för en rättvis och lika bedömning för alla.
TRAFIK För en tid sedan körde en personbilsförare av vägen. Föraren, som var demenssjuk, lämnade platsen, gick vilse och hittades först dagen efter.
Efter händelsen har frågan om hur rutinerna för körkortsbeviljande går till väckts. Lars-Ole Styrström, som är överkommissarie vid polisen och har hand om dessa frågor, säger att allt är reglerat i den åländska körkortslagen.
-När man fyller 45 år är alla skyldiga att lämna in ett synintyg och bevisa att man uppfyller kraven på synförmåga.
-Har man ett klass två-körkort, det vill säga att man kör buss, lastbil eller taxi, måste man visa intyg när man fyller 50, 55, 60 och 65 år på att man uppfyller häloskraven.
Där ingår både fysiska och psykiska åkommor som kan påverka framförandet av en bil, bland annat just demenssjukdom.
När man har fyllt 70 år måste alla som vill förnya sitt körkort visa ett giltigt läkarintyg. Då förnyas körkortet i fem år innan man måste visa ett nytt läkarintyg. Om läkaren tycker kan man också behöva visa intyg med tätare mellanrum.
Om polisen misstänker att föraren inte bör ha körkort, till exempel vid ett olyckstillfälle, utfärdar man ett temporärt körförbud i väntan på ett läkarintyg.
Efterlyser specialistläkare
Själva bedömningen om en person kan och bör köra bil ligger alltså på läkarna i nästan alla fall.
-Läkaren har stor makt, konstaterar Styrström.
Men trots det finns det ingen specialist på trafikmedicin.
-Det finns ett behov av det. Vi har framfört önskemål om det flera gånger. Och det är inte bara vi som önskar att det ska vara säkert på vägarna, säger han.
Antalet temporära körförbud har också ökat de senaste åren.
-Ja, under den tio år jag har jobbat här har det ökat.
Det beror på att befolkningen blir äldre.
-Vi lever allt längre och fler och fler har körkort när de blir äldre, så det blir fler gamla människor i trafiken.
-Det är fler 50-talister som har körkort än 40-talister och så vidare, säger Styrström och menar att det inte var lika vanligt att alla hade körkort förr.
Risk för olyckor ökar
När det är fler äldre i trafiken innebär det att risken för olyckor ökar.
-Man får sämre syn, sämre reaktioner och sämre rörelseförmåga när man blir äldre. Plus alla andra komplikationer som kan tillstöta.
Behovet av en läkare som är specialiserad på trafikmedicin kommer därför inte att minska, säger Lars-Ole Styrström och betonar att det även är för bilisternas egen skull.
-Det blir en mer rättvis bedömning.
Det är dock inte oproblematiskt att plocka körkortet av folk, säger han.
-Bor de på landet är de beroende av det när kollektivtrafiken är som den är. Men tyvärr kan man inte göra sådana undantag.
Antalet har ökat
Hur det ser ut på de åländska vägarna just nu kan han inte spekulera i. Det är svårt att veta hur många som kanske inte borde ha körkort har det.
-Det finns ingen statistik och jag har inte tid att ägna mig åt sådant heller, säger han.
-Men antalet fall när det gäller körkortsingripande har ökat. Fast det kan också bero på att poliserna har blivit mer observanta, säger Lars-Ole Styrström.
Matilda Andersson