Det överskott som Ålands penningautomatförening, Paf, varje år för över till landskapet ska fördelas inom flera områden, bland annat som understöd för social ideell verksamhet. Nu har fördelningsrådet tagit beslut om vart pengarna ska gå. Röda Korsets Mariehamnsavdelning beviljades förra året 27.000 euro för sin seniorverksamhet – i år tredubblas anslaget till 77.000 euro.
Som Ålandstidningen tidigare har berättat gör en ny styrelse, med ordförande Roger Jansson i spetsen, en satsning för att rädda den nedläggningshotade seniorverksamheten på Rödakorsgården.
– Det här beslutet innebär att vi kan utöka vår nyanställda kanslisekreterares (Theresa Axén reds.anm.) arbetstid betydligt, och att vi kan omforma tjänsten till verksamhetsledare.Vi har mycket verksamhet i huset redan och har planer på att utöka den betydligt, utöver frivilliga krafter fordras det att någon är på plats. Det är den huvudsakliga nyttan av de här pengarna och betyder väldigt mycket för att hålla Rödakorsgården i full aktivitet, säger Roger Jansson.
Han uppfattar att LR har ändrat sina principer för att stödja aktörer som ägnar sig åt verksamhet för de äldre.
– Orsaken till den drastiska höjningen är att man ser att vi satsar på fritidssysselsättning för de äldre, social aktivitet är mycket viktigt för att folk ska kunna bo hemma så länge som möjligt.
Folkhälsan största mottagare
Även Mariehamns pensionärsförening får mer pengar i år, 25.200 euro jämfört med förra årets 15.000 euro. Men man hade sökt om 43.500 euro.
– Vi firar 50 år i år och har märkt en del av budgeten för historik- och jubileumsaktiviteter, vilket höjde på. Annars är det framför allt pensionärstidningen Nyset som vi får medel för. Tidningen kommer vi att fortsätta med, det är prioriterat, säger ordförande Jarl Danielsson.
Den allra högsta summan gick till Folkhälsan, som beviljades totalt 1.141.000 euro. I beslutet framgår det att man kommer att satsa 100.000 euro på projektet ANDTS, som inkluderar Tobaksfri Duo, Öckerömodellen samt Schools Out skolavslutning åk 6-9. Ett annat specialändamål är projektet Samarbete efter skilsmässa, som beviljas medel om 20.000 euro. 70.000 euro extra resurser beviljas för att motverka pandemins effekter gällande barn och unga och långtidsarbetslösa.
Föreningen Pusselfamiljen har drygt 300 medlemmar och fungerar som stöd för ensamstående föräldrar och deras barn. Föreningen anhöll om 60.779 euro, och beviljades 20.000 euro. Jonas Sommarhed är verksamhetsledare på deltid, och säger att beslutet är väntat.
– Det är inte så förvånande, det är lika mycket medel som vi fick i fjol och året innan det. Vi har länge försökt få pengar för att anställa en verksamhetsledare på 80 procent, då hade servicen för våra medlemmar kunnat utökas. Men vi är i alla fall nöjda med att kunna upprätthålla samma nivå, säger han.