Vikarierande äldreomsorgschefen Christina Karlsson kan inte kommentera det enskilda fallet med Marina Häggbloms mamma, men hon kan kommentera situationen inom äldreomsorgen i allmänna ordalag.
– I första hand erbjuder vi service för hemmaboende eller växelvisboende med korttidsvård. Men hemmaboende är prio ett.
Och när det inte längre går, vad händer då?
– Då görs en bedömning och om det bedöms att en person inte längre klarar sig i hemmet, då ska personen inte lämnas ensam där.
Hon säger att det kan råda olika uppfattningar om huruvida en person klarar av att bo hemma med service eller inte.
– Då behöver man hålla i gång en kommunikation och det måste göras en vårdplanering där klienten får en vårdplan. Det går att få hemservice dygnet runt. Om man upplever att det inte är tillräckligt, behöver vi från vår sida se över vad som går att göra. Ibland vill klienterna heller inte ha hemservice fast det kanske är möjligt och då är inte det en orsak att få en permanent plats. Jag pratar nu inte om detta enskilda fall utan i allmänna ordalag.
Bild
Hur ser kön till ESB-boende i Mariehamn ut just nu?
– Det är en levande siffra, men det är konstant högt tryck. Jag skulle inte säga att det just nu är ovanligt högt tryck, men det är alltid högt. Men om någon har ett absolut behov av plats ska inte kön vara avgörande, utan det är behovsprövat. Om det är brådskande går man förbi kön.
Kan Mariehamn köpa ESB-platser av andra kommuner om det behövs?
– Ja, absolut kan vi göra det av brådskande skäl. Det görs också med jämna mellanrum. Men vi prioriterar våra egna platser så långt det går.
Christina Karlsson säger att det är beklagligt om man inte når samförstånd med klienterna.
– Om det är brådskande fall nekar vi inte till en plats. Det behövs alltid tillräckligt med information för att kunna fatta rätt beslut, så att kommunikationsmissar kan undvikas. Vi vill hjälpa till så gott det går.