– Det minsta kommunerna behöver göra är att åtminstone ta ställning till om man ska anställa en person för de här frågorna eller om man vill göra något gemensamt med andra kommuner, säger Sofie Roxbäck.
Kommunerna ansvarar fortfarande för integration som gäller den normala kommunala verksamheten, det vill säga att anpassa nyanlända till skola, barnomsorg och annan kommunal verksamhet.
Tjänsten som stadens integrationssamordnare är nyinrättad och Sofie Roxbäck har suttit på posten sedan den 5 september.
– Det kommunerna behöver ha klart för sig är att integration inte är enbart KST:s eller Ams ansvar. Alla inflyttade behöver inte socialvård. Vissa har ju redan jobb när de kommer hit men de kan behöva stöd och råd i andra frågor. Ukrainakrisen har gjort att kommunerna måste lyfta integrationsfrågor på bordet och få nya strukturer.
I startfasen
Hon beskriver sitt jobb som en process som ännu är i startfasen. I september beslöt stadsfullmäktige att ge ett tilläggsanslag på 100.000 euro för att renovera det före detta rådhuset. Efter renoveringen är planen att huset ska bli en samlingsplats för integrationsärenden, språkundervisning och andra aktiviteter som är kopplade till integrationsverksamhet. Sofie Roxbäck är sekreterare i den så kallade rådhuskommittén som planerar hur rådhuset ska fås i skick och utformar hur verksamheten i rådhuset ska se ut.
– Mycket av mitt jobb styrs dit, till att planera för verksamheten där och skapa nätverk. I rådhuset vill vi skapa en mötesplats för inflyttade men också för ålänningar. Tanken är att samla så många aktörer som möjligt under samma tak, till exempel Kompassen, det ESF-finansierade projektet ”Välkommen in” och så vidare. Vi ska förstås samverka med Ålands förläggning, KST, Ams, kommunerna, Röda korset, ABF och ÅHS.
Finns kompetens
Hon säger att det kommer att ta lite tid innan man får in nya arbetssätt och rutiner men att det är roligt att få vara med och bygga upp någonting från start.
– Tanken är också att de nyinflyttade ska få vara med och bestämma kring verksamheten i gamla rådhuset. Ska där hållas kurser, föreläsningar, syjuntor? Brukarna ska få vara högst involverade.
Inom staden är det bara hon som jobbar med rena integrationsfrågor.
–Men det finns mycket kompetens inom till exempel skolor och daghem som är värdefull. Det viktiga nu är att hela Åland ser över hur vi ska jobba med integrationsfrågor. Vi vill ju att de nyinflyttade ska stanna här, annars tappar vi värdefulla resurser.