Nationellt centrum för kvinnofrid som är en del av Uppsala universitet samarbetar med Ålands landskapsregering och erbjuder bland annat telefonrådgivning för våldsutsatta kvinnor via Kvinnofridslinjen. Åländska kvinnor har erbjudits tjänsten ända sedan starten 2006. Sedan dess har man, årligen, sett en ökning av antalet samtal från Åland. År 2020 ringdes det dubbelt fler samtal från Åland jämfört med starten.
Kristin Mattsson är specialsakkunnig i jämställdhet på landskapsregeringen, och hon säger att det ökande våldet är oroväckande.
– Det finns skäl att tro att isoleringen under pandemin har lett till ökat våld och utsatthet i nära relationer. Därför har den svenska regeringen ökat resurserna för hjälpsökande efter restriktionernas slut, säger hon.
Gäller de ökade resurserna även för åländska kvinnor?
– Beredskapen kommer också Åland till godo, eftersom Åland har ett samarbete med Kvinnofridslinjen.
Vad kan man utläsa av det ökande antalet åländska samtal till Kvinnofridslinjen?
– Egentligen är det bara en indikator på förekomst av våld. Det kan både indikera att våldet i hemmen ökar, men också att fler kvinnor är beredda att söka stöd.
Kunde bli rutin
Kristin Mattsson tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller mäns våld mot kvinnor och våld i hemmet – men att allt fler vågar ta steget att söka stöd och att brottsanmäla.
– Det är ett mönster man har varit medveten om länge. Antalet anmälningar dubblerades exempelvis i Sverige för några år sedan, men jag kan inte tänka mig att våldet hade dubblerats.
Hon menar att det snarare handlar om en ökande medvetenhet om stödinsatser och möjligheten att anmäla.
– Ofta ser man stigande antal samtal till stödlinjer i samband med seminarier och andra satsningar inom ämnet. Och det är inte bara utsatta som ringer stödlinjen, det kan även handla om oroade vänner eller anhöriga.
Vad kan vi ”vanliga ålänningar” som står på sidlinjen göra för att förbättra situationen?
– Framför allt tror jag att vi alla borde fråga mera, knacka på hos grannen om du hör något som kan handla om våld i hemmet – visa att du finns och att du är tillgänglig. Det här är också något som oftare borde ingå som rutin i vården, exempelvis inom mödravården, alltså att frågan ställs till alla, som rutin, för att ingen ska känna sig utpekad.
Här kan du få hjälp – Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid och har funnits sedan 2006.
På Kvinnofridslinjen arbetar specialutbildade socionomer och sjukskötare med minst fem års yrkeserfarenhet och vana att möta personer i kris.
Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt, årets alla dagar.
Du kan ringa till Kvinnofridslinjen om du vill tala med någon om hot, våld i nära relationer eller om sexuella övergrepp.
Du kan alltid vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
I akuta situationer ska du alltid ringa 112.
Numret till Kvinnofridslinjen från Åland är 25 500, samtalet kostar som ett lokalsamtal.
Samtalet syns endast som ett samtal till Ålands landskapsregering på din telefonräkning.
Källa: Kvinnofridslinjen.se