I beslutet som Ålandstidningen berättade om i lördags, uppmärksamgör ÅMHM akutkliniken på vikten av att ambulanspersonalen har direkt tillgång till patientjournalen för att beakta eventuella riskfaktorer och avgöra den lämpligaste vården av berusade patienter, om de ska föras till akuten för tillnyktring istället för till polisens cell.
ÅHS och Räddningsverket har haft möte och diskuterat ÅMHM-beslutet. Enligt Dick Sjögren är det den person som möter patienten som har i uppgift att bedöma behovet av sjukvård.
– I tveksamma fall ska man kontakta fältchefen, om han inte är på plats kan det ske via telefon, eller kontakta sjukhuset. Finns det fortfarande tveksamheter så ska patienten föras till sjukhuset. Det finns inga tvivel om rutinerna i dylika fall. Så här har det alltid fungerat.
Årlig utbildning
ÅMHM påpekar också att vården ska ske i samförstånd med patienten, eller efter kontakt med de anhöriga när personen själv inte kan ta beslut.
– Rent generellt så kontaktar ambulanspersonalen nästan aldrig anhöriga, om de inte råkar stå bredvid. Kontakten sker senare i vårdkedjan. Är patienten i behov av sjukvård så tar akuten kontakt, annars är det polisen. Det här gäller även minderåriga.
– Vi får titta igenom det här, men det är inget vanligt, säger Dick Sjögren och tillägger att ÅHS även erbjuder utbildning och fortbildning i akutverksamhet varje år för att upprätthålla vårdkvaliteten.