Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) har delgett Fifax ett myndighetsbeslut. I beslutet får Fifax tre månader på sig att ansluta anläggningen till en dimensionerad och anpassad avloppsreningsanläggning, annars kommer myndigheten att avbryta verksamheten.
– De uppfyller inte de krav som vi har. För att få ordning på det här så är det flera delar som måste åtgärdas, säger Stig Abrahamsson.
Det är med stöd av landskapslagen om miljöskydd som ÅMHM förbjuder Fifax att släppa ut processvatten som inte genomgått någon rening från och med den 1 september i år.
– De har sagt att de har beställt ett reningsverk och att de arbetar på det, säger miljöskyddsinspektör Johanna Onshagen.
Har ni hört något efter att myndighetsbeslutet togs?
– Nej, vi har inte hört något ännu. Men det blir säkert så att vi har en kommunikation under tiden.
ÅMHM kommer att göra en kontroll efter den 31 augusti för att säkerställa att reningsverket är installerat.
Vad händer om det inte är det?
– Det får vi se om det i sådana fall blir aktuellt. Vi utgår från att saker kommer att sättas i sin ordning, säger Stig Abrahamsson.
Var det här ett sätt för er att sätta ner foten?
– Ja, det var så det var. Det här var ett tydligt sätt för oss att gå vidare.
Omöjligt att bedöma
Fifax årsrapport för 2016 visade att företaget har för höga värden av syreförbrukande ämnen, kväve och fosfor i avloppsvattnet. Det finns heller inget instrument för flödesmätning, något som ÅMHM påpekar i sitt beslut.
Det gör att det är omöjligt att göra en bedömning av den totala miljöpåverkan på vattenmiljön som verksamheten resulterar i.
I beslutet skriver ÅMHM att utgående processvatten sedan starten samlats i en bassäng som egentligen är till för dagvattenhantering. Från bassängen har vattnet via en avloppsledning runnit ut i havet.
”Tidvis har omfattande bräddningar från dagvattenbassängen tilll närliggande markområden inträffat, med klagomål från innehavare av grannfastigheter som följd”, skriver ÅMHM.
Det är inte endast ett krav som Fifax inte klarar att uppfylla, utan flera stycken, påpekar ÅMHM. De påpekar vikten av att avloppsregingsanläggningen är dimensionerad så att den klarar av de reningskrav som ställs i miljögranskningsbeslutet, inte bara i teorin utan även praktiken.
Den 17 mars skickade ÅMHM ett brev med de brister som de konstaterat till Fifax. Därefter har Fifax svarat myndigheten vid två tillfällen.
– Vi har haft en kommunikation och det är nog på gång med en reningsanläggning, säger Stig Abrahamsson.
Petra Dahlgren