der 2023 hade Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) som mål att göra tillsynsinspektioner vid alla Kommunernas socialtjänsts (KST) boendeenheter som erbjuder heldygnsomsorg för personer med funktionshinder.
Under våren genomfördes fem inspektioner, och efter dem uppmärksammade ÅMHM KST om flera brister, vilket Ålandstidningen skrev om i somras.
I slutet av året inspekterades ytterligare fem boenden. Även vid några av dem konstaterades att det förekommer att obehörig personal jobbat utan behörig personal närvarande.
– Enligt lagen måste det finnas minst en behörig på plats per arbetsskift, säger social- och hälsovårdsinspektör Mikael Granholm vid ÅMHM.
Bollen hos KST
Inspektionerna anmäls på förhand, och innan besöken ska enheterna fylla i en checklista och en personalförteckning. Både Svedgränds och Södragatans boendeenheter har uppgett att boendet i enstaka fall haft obehöriga som utfört ensamarbete då det inte gått att rekrytera behöriga personer.
Angående Åkersvängens gruppboende påpekar ÅMHM att behörighetsvillkoren måste följas också när tf föreståndare tillsätts.
Följer ÅMHM upp resultaten från inspektionerna vad gäller obehörig personal?
– Vi har en kontinuerlig dialog med KST-ledningen där vi diskuterar de här frågorna. Men en uppföljning med motsvarande inspektioner som i fjol är inte planerad. Nu kastar vi bollen till KST om att de här bristerna konstaterats och så är det upp till dem att följa upp det. Men kommer det klagomål tar vi naturligtvis tag i det, säger Mikael Granholm.
Har det under fjolåret lämnats in några sådana klagomål?
– Inte vad jag kan minnas på rak arm.
Resultatet av inspektionerna vid de olika gruppboendena
Svedgränd besöktes i september. Efter besöket uppmärksammades KST om att enbart obehörig personal inte kan arbeta i ett arbetsskift. Planlösningen i fastigheten verkar inte heller motsvara klienternas behov. Inga tillsynsåtgärder dock angående det senare, men saken ska följas upp framöver.
Södragatan besöktes i september. Det framkom då att boendet vid olika tillfällen haft obehöriga vikarier som utfört ensamarbete eftersom behörig personal inte kunnat rekryteras. Tvättstuga och förrådsutrymmen saknades, dessutom noterades oändamålsenliga toalettstolar och handfat som var svåra att nå för rullstolsburna personer. Eftersom KST redan förde en dialog med fastighetsägaren avstod ÅMHM från ytterligare åtgärder.
Tistelgränd besöktes i november. Inspektionen ledde inte till några åtgärder.
Åkersvängen besöktes i december. Även här meddelade ÅMHM att enbart obehörig personal inte kan arbeta i ett arbetsskift. Dessutom påpekades att lagens behörighetskrav angående tf föreståndartjänster måste följas. Det noterades också att det verkar som att fastighetens utrymmen inte till alla delar motsvarar klienternas behov.
Mariegatan besöktes i december och föranledde inte några åtgärder.
Bra samarbete
Vid inspektionerna framkom även att vissa enheter inte har helt ändamålsenliga utrymmen. Det kan till exempel handla om handfat som är svåra att använda av rullstolsburna och om att tvättstuga saknades på ett boende. Men i de här fallen avstår ÅMHM från några tillsynsåtgärder.
– KST jobbar på det internt och försöker hitta planlösningar och pedagogiska fungerande miljöer. Det var också i något fall luftproblematik, det ska följas upp med mätningar av andra inspektörer, säger Mikael Granholm.
Han vill samtidigt understryka att det mesta vid boendena fungerar väl.
– De är utvecklingspositiva och var också glada för att vi kom och granskade.
Försöker undvika
Ålandstidningen har varit i kontakt med Andrea Björnhuvud, områdeschef vid KST. I ett mejl skriver hon:
”Ensamarbete förekommer ibland och det är inget konstigt i det, utan personalresurseringen baserar sig på servicebehovet på enheten. Det händer att obehörig personal arbetar ensamma, men detta är något KST försöka undvika in i det sista.”
Den främsta orsaken till det senare är plötslig frånvaro där det med kort varsel inte gått att få tag i behörig personal. Enligt Andrea Björnhuvud är inhopparna inskolade i arbetet och bekanta med klienterna.
– De utför inte uppgifter som kräver närvårdarbehörighet, exempelvis medicindelning. Vi arbetar kontinuerligt med utökat samarbete mellan enheter och beordrar in behörig personal när det är nödvändigt.
Mikael Granholm är väl medveten om utmaningarna, men säger att ÅMHM måste hålla sig till det lagen säger.
– KST har hänvisat till en besvärlig personalsituation, rekryteringsläget och semestrar. Det har vi full förståelse för – men det här är likväl en brist och det är vår uppgift att påpeka den. Vi kan inte se mellan fingrarna.