I början av februari gjorde Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM), efter en privat anmälan om brister i djurhållningen, en inspektion på en åländsk hästgård. Vid inspektionen uppdagades bland annat två ston med fjolårsföl som dygnet runt vistades i en ligghall vars golv var täckt av frusen avföring.
Hästskötaren på platsen berättade för ÅMHM att det förekommer att hästarna utfodras endast en gång per dag och att hästarnas individuella boxar inte hade mockats på mer än två veckor.
På gården finns åtta hästar, varav fyra inte hade fått vistas utomhus på minst två veckor, berättade hästskötaren under inspektionen. Enligt ÅMHM:s protokoll var hästarna oroliga och visade tecken på avvikande beteende.
Nu åläggs ägaren att se till så hästarna får daglig utevistelse och att de har tillgång till en säker, ren och torr liggplats. Ägaren ska även se till att de hästar som inte har fri tillgång till grovfoder utfodras med jämna fodermängder minst två gånger per dag.
Följs upp noggrant
Myndighetschefen vid ÅMHM, Susanne Perander, säger till Ålandstidningen att hästarna mår fysiskt bra men är stressade av att inte få komma ut.
Hur går ni vidare med ärendet?
– Ägaren får möjlighet och tid på sig till och med den 11 februari (läs i dag) att själv rätta till bristerna. Om de inte har åtgärdats kommer vi att vidta åtgärder på ägarens bekostnad.
Hur tätt följer man upp ärendet från ÅMHM:s sida?
– Inspektionen genomfördes i måndags och en ny görs på fredagen. Om ägaren rättar till bristerna inom utsatt tid kommer ÅMHM att följa upp skötseln under en längre tid framöver. Det gör vi för att det finns misstanke om att liknande situationer kan uppstå igen.
De uppföljande kontrollerna som Susanne Perander refererar till görs med allt mellan en veckas, till en månads intervaller beroende på hur stabil man bedömer situationen vara vid gården.
Skulle ägaren inte rätta till missförhållandena kan ÅMHM omhänderta hästarna på ägarens bekostnad. I förlängningen kan endast en domstol utfärda ett djurförbud.
Hur vanligt är det att ni får in anmälningar av den här typen och hur ofta visar sig anmälningarna vara befogade?
– Det är väldigt ovanligt. I fjol var ungefär hälften av de inkomna anmälningarna obefogade.