Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) har gjort en tillsynskontroll av barnskyddet på Kommunernas socialtjänst (KST) och riktar skarp kritik mot att behandlingstiderna är för långa.
”KST har delvis misslyckats efterleva de lagstadgade kraven om behandlingsrelaterade tidsfrister utgående från barnskyddslagen”, skriver tillsynsmyndigheten.
Enligt socialvårdslagen ska en bedömning av servicebehovet inledas senast sju vardagar efter att ett barnskyddsärende har inletts. Senast inom tre månader ska bedömningen vara slutförd.
ÅMHM har följt upp behandlingstiderna för perioden oktober 2021 till mars 2022, och konstaterar att det i ”ett antal fall” inte har påbörjats någon bedömning inom de lagstadgade sju dagarna. I ”många fall” har det upptäckts att bedömningen inte är slutförd inom tre månader.
”Som särskilt bekymmersamt anser ÅMHM att KST i många fall rapporterar att slutförda bedömningar av behov av särskilt stöd eller barnskydd inte har kunnat slutföras inom tre månader”, skriver myndigheten.
”Inget akut blivit liggande”
Paulina Eklund, områdeschef för barnskydd på KST, understryker att inget barn i en brådskande situation har blivit lämnat.
– Det är inte något akut ärende som har blivit liggande i sju dagar, vid akuta behov agerar vi direkt, säger hon.
När ett ärende kommer in till KST görs en direkt bedömning av servicebehovet av särskilt stöd av avdelningen för tidigt stöd. I samband med bedömningen av servicebehovet kan också behovet av barnskydd utredas.
ÅMHM skriver att KST ”har delvis misslyckats efterleva de lagstadgade kraven”. Hur ser man på kritiken?
– Att det finns ärenden som har tagit mer än sju dagar innan bedömning har inletts är tråkigt. I vissa fall kan det vara så att man har försökt få tag i föräldrar men inte lyckats, och då avvaktat för att man har velat ha mer fakta innan det fattas beslut om hur man ska gå vidare.
ÅMHM ser det som ”särskilt bekymmersamt” att KST i många fall inte har slutfört bedömningarna inom tre månader. Varför är det så?
– Vi har haft ett jättehårt tryck, man kan anta att antalet ärenden har ökat. Det har gjort att våra socialarbetare har haft väldigt många pågående utredningar samtidigt. Man har inte hunnit utföra dem inom tre månader. Om någon till exempel är föräldraledig har det varit svårt att hitta vikarie, det har helt enkelt saknats folk. Det är en förklaring, vi har haft för mycket att göra och inte hunnit göra det i tid.
Personalbrist
Paulina Eklund säger att familjer kan få hjälp även om utredningen är försenad.
– Vi kan starta servicen under utredningstiden om vi ser att en familj behöver något.
ÅMHM:s rapport avser oktober 2021 till mars 2022, hur ser trycket på KST ut nu?
– Det är lite mindre nu. Eventuellt var det en puckel tidigare, men det är svårt att säga. Det kan ändra mycket från år till år.
Vad tänker KST göra efter ÅMHM:s tillsägelse?
– Vi har fått extra resurser och sett över rollerna, vem som ska jobba med vad. Trots att vi har extra resurser är det jättesvårt att hitta personal. Utan personal säger det sig självt att vi inte kommer kunna hålla behandlingstiderna. Men vi jobbar med det och försöker göra förbättringar, säger Paulina Eklund.