Vattnet i Sandviken i Eckerö är så bakteriestinnt att det inte går att bada i. Bakterierna kommer från avföring, men ännu har man inte hittat källan till utsläppet.
MILJÖ Sandvikens badstrand i Eckerö ligger öde. På en pinne nära vattenbrynet sitter en lapp från Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) att man "avråder från bad på grund av höga bakteriehalter"
-Vi tog ett prov i måndags och har funnit en för hög mängd av enterokocker i vattnet. De är av den typen som kommer från avföring, förmodligen ett avlopp, säger David Ståhlman vid ÅMHM.
Källan inte funnen
Enterokocker är en bakterie som finns i tarmkanalen hos människor och djur. Bakteriahalten får inte överstiga 200 cfu per 100 ml vatten, i Sandviken var halten i måndags 510 cfu. Den har dock minskat under veckan och det senaste provsvaret visade på godkända nivåer.
ÅMHM tog nya nya prover under torsdagen, men provresultaten är inte klara förrän i dag eller måndag.
Att källan till utsläppen inte hittats är ett bekymmer.
-Att hitta källan är lite av ett detektivarbete. Det skulle kunna vara fritidsbåtar som har dumpat sin tank i vattnet eller ett avlopp från ett fritidshus som gått sönder. Det skulle också kunna komma från Eckerös reningsverk, säger David Ståhlman.
Många faktorer spelar in när man försöker hitta källan till föroreningarna. Beroende på hur vindarna blåser kan bakterierna färdas åt olika håll, och visa olika utslag i mätningarna. Det cirkulerar dessutom många fritidsbåtar i området.
Hög tillströmning av vatten
Reningsverket hade tekniska problem i tisdags och under en tidpunkt stannade det av. Detta var dock efter att de första proverna visade de förhöjda halterna av enterokocker, och om händelsen har något samband med föroreningen kan David Ståhlman inte svara på.
-Det borde inte ha med varandra att göra, men vi vet inte. Positivt är i alla fall att själva badstranden i Sandviken ligger mot öppet hav och tillströmningen av nytt vatten är hög. Det hjälper till att spä ut föroreningar av det här slaget, säger David Ståhlman.
Det är inte farligt att bada i vatten med en anmärkning av det här slaget, men man ska vara försiktig om man till exempel har nedsatt immunförsvar. Och undvika kallsupar.
Ålandstidningen