Som Ålandstidningen tidigare har skrivit om har Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) och dess styrelse haft olika åsikter i en rad ärenden. Även inom styrelsen förekommer det meningsskiljaktigheter.
Vid senaste mötet, den 18 februari, föreslog ordförande Marcus Måtar (Ob) att en utredare ska tillsättas för miljösektionen och veterinärsektionen. Han föreslog ytterligare att en uppdragsbeskrivning ska tas fram för de två sektionerna. Ledamot Kicki Blomqvist (S) anser att det skulle underlätta arbetet om Marcus Måtar i fortsättningen presenterade sina förslag på förhand.
– Vi får alltid ärenden som ordföranden föredrar på liggande bord. Man har inte möjlighet att förbereda sig eller fundera över ärendet och måste ta ställning vid sittande bord, säger Kicki Blomqvist och fortsätter:
– Det blir svårt att utföra ett ansvarsfullt styrelsearbete då.
Marcus Måtar menar att man redan tidigare hade diskuterat vilka punkter man borde titta på i en utredning under ett av den nya styrelsens första möten.
– På det sättet tyckte jag att det fanns en bakgrund. Jag och vice ordförande hade haft ett förmöte och vi tyckte att man skulle ta upp det. Det fanns ingen orsak att bereda det mer.
Han menar att Kicki Blomqvists kommentar om att en beredning borde ha tagits fram inte är den första gången han blir ifrågasatt.
– De känner det som sin plikt att de måste kritisera mig, säger Marcus Måtar.
Kicki Blomqvist föreslog på mötet att utredningen inte skulle göras i år utan att myndighetschef Susanne Perander i stället skulle ta fram en uppdragsbeskrivning till 2022.
Efter omröstning vann Marcus Måtars förslag med 5-2 och han ska nu i samråd med Susanne Perander ta fram ett förslag till uppdragsbeskrivning till nästa möte.
Fick inte närvara
Styrelsen är även oenig i hur enskilda personalärenden bör hanteras. I ett sekretessbelagt personalärende meddelade Marcus Måtar att landskapsregeringens personalchef Pia Hollsten-Friman inte fick delta i styrelsemötet samma dag som mötet ägde rum.
Varför nekade du Pia Hollsten-Friman att delta i styrelsemötet?
– Hon är ju inte personalchef för ÅMHM utan en utanförstående person som jag inte ansåg hade något med saken att göra. Hon hade bjudits in av misstag. Jag hade från början sagt att hon inte skulle kallas, säger Marcus Måtar.
I nuläget kan Marcus Måtar inte säga något om vad personalärendet gällde.
– Det kommer kanske att bli offentligt i något skede, säger han.
Styrelseledamot Mikael Staffas föreslog först att ärendet skulle strykas från föredragningslistan, men röstades ned. Han valde då att inte delta när ärendet togs upp eftersom han ansåg att en politiskt tillsatt styrelse inte ska behandla enskilda personalärenden. Även Kicki Blomqvist delade hans åsikt då hon lämnade in en reservation för ärendet där hon vidhöll att personalärenden ska hanteras av myndighetschefen och inte den politiskt tillsatta styrelsen.
– Det har en betydelse att Pia Hollsten-Friman inte deltog i mötet. Från min synvinkel förlorade vi då möjligheten att få en objektiv input på ärendet, säger Kicki Blomqvist.
Ärendet bordlades på förslag från Marcus Måtar.
Finns det en konflikt inom ÅMHM:s styrelse?
– Jag skulle säga att majoriteten i styrelsen har en annan uppfattning om hur myndigheten ska arbeta medan Mikael Staffas och jag, i minoritet, stödjer myndighetschefen, säger Kicki Blomqvist.