I torsdags kom beskedet att Åland Post inleder samarbetsförhandlingar efter att en av bolagets större kunder har ställt in sina betalningar. 60 personer berörs och uppsägningar eller överföringar till deltidsanställningar kan bli aktuellt för nio personer. Vid Ålands arbetsmarknads- och studieserviceenhet (Ams) finns en beredskap för situationer som denna. Det säger myndighetschefen Tomas Lundberg.
– Vi får alltid meddelande från arbetsgivarna om att de inleder samarbetsförhandlingar.
AMS tar i sådana fall genast kontakt med företagen för att samla in så mycket information som möjligt. Därefter fattas beslut om vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas. Att det är få anställda som berörs av samarbetsförhandlingarna behöver inte betyda att AMS lägger mindre krut på åtgärderna.
– I ett litet bolag kan ju två-tre personer vara många.
Olika inställning
Vid de samarbetsförhandlingar som berört ett större antal anställda de senaste året – Paf, Alandia försäkring och Åland Post är några exempel – har Ams även varit på besök till företagen.
– Men personal som blivit uppsagd har också rätt att under uppsägningstiden komma hit och träffa oss, säger Tomas Lundberg.
Åland Post, som genomfört flera samarbetsförhandlingar under 2018 och 2019, har en ledning och en personal som vid det här laget är väl insatta i turerna.
– De vet vad som gäller angående arbetslöshetsförmåner och hur de ska förhålla sig till Ams.
Tomas Lundberg berömmer bolagets ledning som han anser att kör med öppna kort.
– Det är oftare företag som inte är så vana vid samarbetsförhandlingar som har agerat lite fel.
Andra lösningar
Tomas Lundberg konstaterar i Ams verksamhetsplan för 2018 att det sedan november 2017 och under förra året bland de större åländska företagen hållits samarbetsförhandlingar i elva företag. Det är en rejäl ökning jämfört med de senaste åren.
I kallelserna till förhandlingarna berördes personalminskningar om totalt 130 personer, men antalet anställda som sist och slutligen sades upp var 20 personer. Samarbetsförhandlingar behöver alltså inte alltid innebära uppsägningar utan i många fall har förhandlingarna lett till andra lösningar.
Ägaren informerad
Åland Post ägs av landskapsregeringen. Finansminister Mats Perämaa (Lib) konstaterar kortfattat att beskedet om samarbetsförhandlingarna är en reaktion på att en av Ålands Posts kunder ställt in sina betalningar.
– Posten informerade sin ägare på torsdagsförmiddagen.
Den 15 maj inleds samarbetsförhandlingar inom affärsområdena pack och distribution samt logistik och staber. Förhandlingarna beräknas pågå i minst två veckor.
Annika Kullman