I Sverige har man sedan ett tag tillbaka pratat om en immunitetsskuld som kommer märkas av under hösten och vintern. Särskilt barn som ännu inte har smittats av RS-virus är utsatta. Även Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, är medvetna om risken, säger Christian ”Snuffe” Johansson.
– Absolut, under ett och ett halvt år nu har vi sett betydligt mindre luftvägsinfektioner jämfört med normalt sett. Det beror på att vi levt distanserade, tvättat händerna i större utsträckning än vanligt och haft ganska stora nedstängningar tidvis, säger han, och fortsätter:
– Det innebär att vi nu har en skuld. Det finns flera virus i omlopp som kommer att öka i och med att det är fler än vanligt som inte har haft dem.
RS-epidemi
RS-virus kommer varje år och är något som ÅHS hanterar varje säsong, säger Christian Johansson.
– Men det brukar vara snällt en period och vartannat år ett riktigt lemmelår med en större epidemi. Då har man haft en immunskuld från det snälla året med färre som har exponerats för smittan och fler som kan smittas. Nu har vi två snälla säsonger bakom oss, så man kan förvänta sig en epidemi i år som är ytterligare lite större.
Hur påverkas ÅHS av det?
– Det är i allmänhet små barn som drabbas av luftvägsbesvär och andningsbesvär. Det är inte en så stor andel som behöver sjukhusvård, men vissa mindre barn kommer in till hälsocentralen eller akuten för hjälp.
Christian Johansson poängterar att det finns olika typer av RS-virus på samma sätt som det finns olika typer av coronavirus.
– Det betyder att man kan få smittan flera gånger. Mest reagerar man som vanligt förkyld, men första gången man får den kan det bli en astmatisk reaktion. Det är framför allt små barn jag förväntar mig att behöver vård. Vi vuxna har redan haft viruset otaliga gånger så om vi drabbas av RS i år spelar det inte så stor roll, men ju mindre barn desto större blir åverkan.