Som Ålandstidningen skrev i går gav Nordic Jetlines estniska bolag det lägsta anbudet på driften av skärgårdstrafikens södra linje.
Infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) sa till Ålandstidningen att 16 sjöanställda blir övertaliga hos landskapsregeringen till följd av driftsprivatiseringen, och att utländska rederier inte behöver fråga den befintliga personalen om de vill fortsätta på sina arbetsplatser.
– Eftersom det här är ett estniskt bolag ändrar det spelreglerna helt för den nuvarande besättningens möjligheter att följa med till den nya entreprenören, säger Henrik Lagerberg som är Sjömansunionens ombudsman på Åland.
Han bedömer att ett tiotal av dem som blir övertaliga kan vara Sjömansunionens medlemmar.
Nordic Jetline har bolag både i Estland och i Finland. Sjömansunionen har ett kollektivavtal med det finska bolaget, som bedriver trafik i Åbolands skärgård.
– Vi förutsätter att Nordic Jetline i Tallinn tillämpar det. Vi har inlett den diskussionen eftersom vi vill ha det bekräftat, säger Henrik Lagerberg.
Ser du något syfte med att det är det estniska bolaget som deltagit i upphandlingen och inte det finska bolaget?
– Syftet är att de inte behöver ta över de anställda. Det är ett bekymmer i så fall.
Driftsprivatiseringen är inget Sjömansunionen kan göra så mycket åt, säger Henrik Lagerberg.
– Det här blir en intressant utveckling i den åländska sjötrafiken. Det kan sluta med att det inte finns några arbetsplatser kvar för dem i den åländska skärgården
Dömer inte ut någon
Johan Ramsland, vice verksamhetsledare vid Finlands skeppsbefälsförbund, säger att hans förbund inte har något avtal med Nordic Jetline sedan tidigare.
– Vi har inte några medlemmar på deras färjor i Åbolands skärgård. Så det här blir första gången.
Han säger att de 16 övertaliga personerna blir av med sina jobb hos landskapsregeringen oberoende av vem som tar över driften.
– Det enda vi vet är att Nordic Jetline har vunnit med sitt anbud. Vem som slutligen får linjen vet vi inte, säger Johan Ramsland.
Han syftar på att det kan bli besvär mot den här upphandlingen på samma sätt som mot upphandlingen av den norra linjen.
– Där vet vi inte heller vad slutresultatet blir.
Det här kan bli den första gången som det prövas vad som gäller när ett utländskt rederi tar över, enligt Johan Ramsland.
– Det finns inget prejudikat och ingen motsvarande situation.
Men även Nordic Jetline behöver personal till sin verksamhet, säger han.
– Det finns inte duktiga sjöman på någon hylla, inte ens i Estland. I det här fallet ska det vara en kunnig besättning som är van vid iskörning och som ska kunna ge service till passagerarna på svenska. Jag har seglat med många estländare och jag har inte stött på en enda som kan svenska. Däremot är många av dem mycket duktiga på finska.
Han säger att han inte dömer ut något bolag bara för det är registrerat i Estland.
– Det här är den situation vi är i, som medlemmar av EU. Finska rederier har också möjlighet att bjuda på linjer i Estland. Vi gjorde det valet när vi gick med i EU.
Anna Jakobsson