Sommaren 2021 avled en person i polisens tillnyktringscell några timmar efter att ambulansens personal enligt journalen burit honom till en polisbil istället för att föra honom till vård. De anhöriga har sedan dess försökt få fram fakta kring dödsfallet, men upplever sig ha blivit konstant motarbetade av de inblandade myndigheterna.
I slutet av fjolåret beslöt åklagaren att lägga ned utredningen kring händelseförloppet. Därmed blev det ingen förundersökning i fallet och ingen ställs till svars.
De anhöriga är besvikna på utgången av åklagarens granskning, som de anser gjorts på bristande grunder, och har därför anmält fallet till Justitieombudsmannen (JO). Familjens talesperson säger att man inte är ute efter enskilda tjänstemän, utan att få en granskning av hur myndigheterna agerat.
– Det finns lagstiftning, stadgar, regelverk och rutiner som beskriver hur vården och polisen ska agera vid omhändertagande av berusade. Tyvärr är den åländska lagen föråldrad, men det är ändå tydligt att det primära alternativet ska vara vård om hälsotillståndet så kräver.
– Det här handlar om de myndigheter som vi ska förlita oss på när nöden är som störst, men samordningen brister allvarligt.
Avfärdar utredning
ÅMHM kom förra veckan med en tillsynsutredning gällande den prehospitala ambulanssjukvården. I beslutet framhåller ÅMHM för akutkliniken vikten av att ambulanspersonalen har direkt tillgång till patientjournalen för att beakta eventuella riskfaktorer och avgöra den lämpligaste vården av berusade patienter, om de ska föras till akuten för tillnyktring i stället för till polisens cell.
– Men utredningen tar bara upp vilka rutiner som finns, inte om de följs. Vår uppfattning är att det inte sker, vare sig kontroll av riskfaktorer eller när det gäller att kontakta anhöriga. Även polisens skyldighet att övervaka intagna har uppenbarligen brustit, enligt de anhörigas talesperson.
Teori och praktik
En annan orsak till familjens missnöje är det sätt på vilket de bemötts av ÅHS efter det tragiska dödsfallet.
– I ÅMHM:s utredning konstateras att det finns goda rutiner för att erbjuda till exempel stödsamtal och bearbetning i olika former för de efterlevande. Det är rent nonsens. Vi har inte sett något av det här. Det har varit en total ovilja att ens svara på frågor och ge oss tillgång till fakta.
Inom landskapsregeringen pågår nu en annan utredning kring vårdens agerande i det aktuella fallet, liksom polisens ansvar. Det innefattar även tillsynsverket Valvira och andra instanser.
– Vi hoppas att myndigheter och beslutsfattare ska inse och ta sitt ansvar och att lagar och rutiner ses över och även följas för att något liknande inte ska behöva hända igen, säger familjens representant.