Enligt landskapslagen om allmänna vägar är det förbjudet att inom vägs sido-, skydds- eller frisiktsområde lagra till exempel virke om det kan medföra fara för trafiken. För att förvara virke intill vägar krävs normalt alltså ett tillstånd från landskapsregeringen.
Nu avviker LR från detta och inför ett anmälningsförfarande gällande virkesupplag vid vägar. Orsaken är behovet av virkeslagring för de stora mängder träd som fälldes i samband med stormen Alfrida.
– Efter stormen förväntar vi oss en ordentlig ökning av virkeslagring vid vägar och därför inför vi ett anmälningsförfarande, säger Elin Lindfors, trafikingenjör på landskapsregeringen.
I beslutet skriver LR att man vill förenkla för markägare och administrationen. Avgift för anmälningsförfarandet kommer inte att tas ut och i beslutet finns också tydliga instruktioner för virkeslagring intill väg bifogat.
– Anmälan gör man via landskapsregeringens hemsida.
Upplag ska i första hand placeras så att lastning och lossning kan ske från mindre trafikerade vägar. Om sådan placering inte är genomförbar ska upplaget placeras så att trafiksäkerheten inte riskeras. Det betyder bland annat att lagring inte får ske inom korsningsområdens frisiktsområde eller i kurvor och backkrön. Vid hastighetsbegränsning på 50 km/h är det minsta rekommenderade avståndet från korsningar, backkrön och kurvor 80 meter. Vid 90 km/h ska avståndet vara 190 meter.
Minst tre meter
Enligt anvisningar får upplag inte heller placeras närmare än tre meter från väggren vid hastighetsbegränsning upp till 70 km/h och minst sju meter vid 90 km/h. Vägtrummor och diken ska hållas fria från virke och vältorna läggas upp trafiksäkert så att virke inte riskerar att ramla in på vägbanan.
Eftersom den nedre delen av en virkesvälta kan fungera som ett vägräcke ska vältan från marknivå och upp till en och en halv meter vara jämn mot vägen. Stockar som kan tränga in i en fordonskupé vid kollision får därför inte heller sticka ut.
Beslutet gäller till den 30 juni.
Kevin Eriksson