När Norra Ålands och Mariehamns äldreråd höll ett gemensamt möte diskuterades, som flera gånger förr, tillgängligheten i Alandica. Många äldre som har svårt att röra sig upplever problem, framför allt de som är beroende av hjälpmedel som rullstol, skriver äldreråden i sin skrivelse till LR som är undertecknad av respektive ordförande.
Tydligast är svårigheterna i Stora salen, framhåller man. För rullstols- och permobilburna finns tio bokningsbara platser på parkett bakom rad 14. Då är man längst bort från scenen med, som man skriver, sämst sikt och hörbarhet.
Det finns också tre platser på vänster sida innanför dörren, men inte heller det är optimalt enligt skrivelsen, då man sitter i nittio graders vinkel från scenen.
Äldreråden lyfter att salen har flera svåra trappor med olika långa steg och att belysningen i gångarna är otillräcklig för personer med nedsatt syn. ”När delar av publiken ännu applåderar börjar andra söka sig mot utgångarna, och nedstigningen i mörker längs de sneda trapporna innebär stora risker för rörelsehindrade”, skriver man om att stora salens belysning inte tänds omedelbart efter att ett evenemang tar slut.
Åtgärda missförhållanden
Vidare noterar man att hörbarheten upplevs som ett problem för personer med hörapparater, när musiken återges elektroniskt med hög volym blir sångarnas röster svåra att urskilja. Problemet uppstår inte med liveorkester. Hörbarheten upplevs också som dålig vid evenemang i foajén, för dem som råkar befinna sig på det nedre planet mot Slemmern.
Äldreråden skriver att när Alandica öppnade 2009 motsvarade antagligen tillgänglighetsnormerna dåvarande standard, men att mycket hänt sedan dess kring krav på jämlik behandling och rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Man vill att LR inte ska prioritera frågan enbart vid nybyggen, en ny lag stadgar att ett allmänt område alltid ska vara tillgängligt för personer med funktionsnedsättning, utan att LR också ser över tillgängligheten i befintliga offentliga rum och åtgärdar sedan länge kända missförhållanden.
Alandica ägs av LR och driften sköts av Wiklöf Holding.