Försäkringsintäkterna för året uppgick till 82,6 miljoner euro. Det är den liten minskning jämfört med 2022 och förklaras bland annat av ett upphört samarbete i Lettland och att Alandia under inledningen av 2023 upphörde med försäljning av så kallade strike & delay-försäkringar. Beslutet att dra ner på risken inom transportförsäkringar bidrog också till lägre premieintäkter. Premieintäkterna påverkades dock positivt av att Alandia under 2023 såg en fortsatt ökning av försäkringsrisker inom Kasko-, P&I- och fritidsbåtsförsäkringar.
– Där växte vi både tack vare nya försäkringsrisker och att premierna justerades uppåt, säger Tony Karlström.
Högre premier
Att försäkringspremierna blir dyrare är enligt Tony Karlström en naturlig följd av den allmänna inflationen, som i sjöfartsindustrins fall bland annat lett till ökade kostnader för stål och reservdelar vid reparationsvarv.
Bedömningen är också att premienivåerna lär fortsätta justeras uppåt.
– Det är förstås inte helt självklart och uppskattat bland kunderna, men när det drivs av stigande kostnader för att reparera skador så är det samma förutsättningar för alla försäkringsbolag.
Når inte målet
Alandia har sedan tidigare en målsättning om en totalkostnadskvot, alltså försäkringsverksamhetens kostnader i förhållande till intäkter, på 90 procent. Den når man inte upp till för 2023 då kvoten landar på 99,9 procent, vilket i praktiken betyder att den just och just är lönsam. Jämfört med 2022 är det dock en liten förbättring.
– Vi har en målsättning om att tjäna pengar på försäkringsverksamheten men samtidigt är den väldigt volatil. Det kan svänga från högt till lågt från ett år till ett annat. Det långsiktiga målet är 90 procent och det är vad vi hoppas på varje år.
Skademässigt var 2023 också ett ganska tufft år, dels på grund av redan nämnda kostnader för reparationer, dels på grund av en högre skadefrekvens. Faktum är att de egna försäkringstjänsterna gjorde ett stort minus, men det kompenserades av rejält återförsäkringsplus på 15 miljoner euro.
4,2 miljoner
Placeringsverksamhetens resultat för 2023 uppgick till knappt sex miljoner euro.
– Det var ett ganska bra år. Vi såg lite avkastning på räntepappren igen och börsen gick överlag ganska bra. Sedan har vi ganska mycket aktier i Ålandsbanken, som kursmässigt hade lite svagare utveckling 2023.
En titt på koncernens kassaflödesrapport ger vid handen att Alandias kassa vid årsskiftet uppgick till knappt 36 miljoner euro, vilket är 17 miljoner euro mer än för ett år sedan. Enligt Tony Karlström har det att göra med att placeringssidan börjat ta mindre och kortare risker på räntemarknaden.
– Så det är tillfälligheter att pengarna råkade ligga på konton och i kortfristiga depositioner.
På sista raden blev resultat 4,2 miljoner euro, och inför stämman nästa vecka föreslår styrelsen en dividend på 30 euro per aktie, totalt sex miljoner euro.
– Det är lite mer än årets resultat men ändå en följd av att vi är väldigt solventa, säger Tony Karlström.