Camilla Gunell är inte förvånad över kritiken mot ms Ådans inställda turer.
– Redan när den här färjan införskaffades var vi tveksamma i lagtinget. Särskilt med tanke på isklassningen, hur den skulle passa i åländska förhållanden och med tanke på att det ju i det här passet brukar vara som mest is och kyla, säger hon.
Hon konstaterar att det är första vintern Ådan trafikerar Åva-Osnäs.
– Det måste säkert göras insatser för att få den bättre anpassad för vintertrafik. Man får väl ta den här vintern och köldknäppen vi upplevt som en läxa och se vad man kan förbättra till kommande säsonger.
Målsättningen, säger hon, för både tjänstemän och politiker är en fungerande trafik.
– Men det tar några år före vi har nya färjor och vi får försöka göra det bästa av dem vi har tills vi har nytt tonnage.
Knipan är ersättande tonnage för Ådan när isläget blir svårt. Brändö kommun hade velat att hon kallades in redan i fredags när köldproblemen först uppstod. Varför gjordes inte så?
– Vi har diskuterat frågan hela helgen och jag tycker nog alla gjort vad de kan under de förutsättningar som fanns för att få allt i skick så fort det bara gått. Men det är inte så enkelt och besättningen går inte bara att ta ner från hyllan. Entreprenören ska få fram personal till Knipan och vad jag förstod var det svårt att hitta någon till maskin, säger Camilla Gunell.
Skyller på politikerna
Det var inte bara Ådan som drabbades av problem under förra veckan, också ms Skiftet och ms Mergus var ur trafik och ersättande tonnage flyttades runt på linjerna.
– Det har varit en karusell med saker som hänt. Det betyder att vi är för sårbara när det kommer till den här typen av väderfenomen med hastiga köldknäppar. Man ser att det sätter press på trafiken på annat håll också, som tåg eller som här med störningar vid Långnäs hamn och Mariehamns hamn. Drastiska väderförändringar ställer stora krav på infrastrukturen.
Du var inne på att lagtinget var skeptiskt till inköpet av Ådan. Var Ådan, anser du, ett felköp av den förra landskapsregeringen?
– Nog borde man med facit i hand ha gjort mer för trafiken och jobbat mera långsiktigt, det är nog min bild av det hela. Man borde ha fullföljt alla de färjeupphandlingar och inköp som varit under beställning under årens lopp, då hade man haft ett bättre tonnage i nuläget, säger Camilla Gunell och hänvisar till den planerade elhybridfärjan som togs fram av regeringen Sjögren och den LNG-drivna färjan som togs fram under Gunells tid som lantråd.
– Det går inte att skylla på någon annan än politikerna själva och deras okontinuerliga politik på det här anskaffningsområdet. Det har kommit en regering och så nästa som bytt uppfattning. Man måste fullfölja det som är under arbete, annars blir det för mycket avbrott och andra kostnader.
Camilla Gunell påpekar också att driftsstoppen är kostsamma.
– Det blir dyra omständigheter när trafiken står still genom att ständigt ha färjor på varvet som ska rustas. Det blir också ett socioekonomiskt bortfall i samhället när transporter inte kommer fram och människor inte kan färdas. Det är ekonomiskt ingen bra affär att ha så här dåligt uppbåd.