I onsdags föreläste docent Leif Svensson om hjärtstartare på Åland. Defibrillatorer börjar bli en allt vanligare syn på offentliga platser, och kan användas av nästan vem som helst för att rädda liv.
HÄLSA Det sägs att den som inte gör något heller inte kan göra något fel. Detta är en sanning med modifikation, speciellt när det handlar om hjärtstopp. Varje år drabbas en handfull personer på Åland av hjärtstopp, antingen på grund av hjärtinfarkt eller någon annan sjukdom.
När hjärtat stannat är minuterna dyrbara. För varje minut som går, utan att en person med hjärtstopp får hjälp, minskar överlevnadschanserna med tio procent.
-Om man får en vanlig hjärtinfarkt eller en stroke kan man överleva även om man inte får snabb hjälp. Om man får ett hjärtstopp tar det bara tio minuter innan man är död, säger Leif Svensson.
Allt vanligare
De flesta vet vad man ska göra om man befinner sig i närheten av en person som får hjärtstopp. Först larmar man, sedan utför man hjärt-lungräddning.
-Man behöver inte vara rädd för att göra fel. Om man inte gått första hjälpen kurs eller glömt det man lärde sig, räcker det faktiskt med att trycka ner bröstkorgen 100 gånger per minut.
Det kan däremot finnas ett ännu enklare och effektivare sätt. I Sverige finns det numera hjärtstartare på massor av flygplatser, idrottsanläggningar, gym, köpcenter och liknande.
-Om det finns en sådan är det bara att starta upp den efter att man har larmat. Vi har sett att 10- till 12- åringar kan använda dem utan tidigare kunskap. De är helt självinstruerande. Du behöver bara slå igång den, så berättar den precis vad du ska göra.
Läs mer i Ålandtidningen.
Fredrik Rosenqvist