Se ett bildspel från presidentbesök här.
Under sitt tal i samband med lagtingets högtidliga öppnande berörde president Sauli Niinistö Ålands demilitarisering och neutralisering, och konstaterade då att den har en tydlig folkrättslig grund som inte bara på internationella fördrag, utan också på europeisk sedvanerätt.
Han bekräftade också att den utredning som Utrikesministeriet genomfört håller på att avslutas och att åländska politiker blivit informerade. På en presskonferens senare på fredagen tog han återigen upp utredningen.
– Jag är mycket medveten om att den intresserar ålänningarna väldigt mycket men jag kommer inte att gå djupare in på saken just nu utan väljer att ställa en retorisk fråga. Är det i dag verkligen rätt tidpunkt att riva upp ett fredsavtal när vi inte har särskilt många sådana kvar?
Enligt finländsk media kommer rapporten att offentliggöras under nästa vecka.
Vad hoppas du att den ska leda till?
– Jag hoppas ingenting men är intresserad av att ta del av det som juristerna kommit fram till. Låt oss se vad utredningen visar.
Sauli Niinistö påpekade under presskonferensen också att hans åsikt gällande Ålands status inte ändrats i och med världsläget.
– Det var det min retoriska fråga gällde. Men jag är ganska konservativ och ändrar inte åsikt särskilt ofta.
Han får också svara på frågor om en uppmaning han riktade till ålänningarna i sitt tal i lagtinget. Där uppmanade han var och en att delta i diskussionen om vad som kan göras på Åland för att öka säkerheten.
– Jag menar inte att något borde göras men om man är oroad över säkerhetsläget tror jag att var och en kan göra någonting för att bättra på säkerheten.
I finländsk media har det under hösten framkommit att Sverige skulle ha gett signaler till Finland om att det vore negativt om Finland ruckar på Ålands demilitarisering eller stänger det ryska konsulatet i Mariehamn – och under talet i lagtinget uttryckte han också att Finland måste ”ta hänsyn till våra västliga partners åsikter” när man förhåller sig till Ålands status.
– Jag har läst om saken i tidningarna men kan inte kommentera mina diskussioner med utländska statschefer.
När det gäller säkerheten på Åland konstaterar Sauli Niinistö att ålänningarna själva antagligen har de bästa svaren på vad som kan göras. Han tror också att det finns utrymme för ett större samarbete mellan Åland och Finland.
– Som jag många gånger konstaterat är det Finlands sak att säkra Åland men jag tror att det finns mer utrymme för att samarbeta till exempel när det gäller utveckling av olika tekniker.
Ett sådant utvecklingsområde är till exempel övervakning av samhällsviktig infrastruktur som el och data.
– Som vi fått lära oss finns det skäl att bättre försöka övervaka infrastruktur som finns under vattnet men det behöver inte handla om militära insatser utan om teknik som gör övervakningen lättare.
Under presskonferensen skickar Sauli Niinistö också en passning till sin efterträdare.
– Jag trodde att en revision av självstyrelselagen skulle bli färdig under min tid som president och jag hoppas att min efterträdare kommer kunna vara den som slutligen säger att Åland får en ny självstyrelselag.