För snart ett år sedan gjorde Mats Perämaa comeback som finansminister och listade förenklingsarbetet kring skatteundantaget och skattegränsen som en av de högsta prioriteringarna.
Förra veckan avslöjade Ålandstidningen att det statliga alkoholmonopolet Alko slarvat med förtullningarna över skattegränsen, men vad har landskapsregeringen egentligen gjort i frågan det senaste året?
I praktiken ser administrationen kring skattegränsen ut på samma sätt som tidigare, men i kulisserna har det hänt en hel del, menar han.
– Vi jobbar intensivt både långsiktigt och kortsiktigt mot tre olika orter, Helsingfors, Stockholm och Bryssel, och jag upplever att vi höjt kunskapsnivån och ambitionerna både politiskt och parlamentariskt.
Praktiska förslag
Enligt Mats Perämaa har Åland det senaste året lärt sig att det inte räcker med att slå näven i bordet.
– Vi måste själva bli experter och komma med förslag till förenklingar. Det duger inte att säga att någon annan måste göra det åt oss.
Förslagen ska man presentera när statsminister Petteri Orpo (Saml) tillsätter den utlovade arbetsgruppen nästa år.
– Vi har en del idéer som vi arbetar med och kommer att kliva in i arbetsgruppen med konkreta förslag som kan prövas direkt, säger han utan att specificera något.
Mats Perämaa tror inte att politiker och tjänstemän i Helsingfors är ointresserade av att få till stånd förenklingar.
– Min uppfattning är att deras uppfattning är att de förenklingar som redan i dag finns ligger ganska nära det som tullkodexen öppnar upp för. Jag tror inte att situationen grundar sig på illvilja.
Är det även Ålands uppfattning, alltså att vi redan nu förenklat nära på så långt som tullkodexen tillåter?
– Vi delar inte den uppfattningen och vi har ett antal detaljer som vi bearbetar och avser presentera förslag gällande. Vi menar att digitaliseringen varit till skada för skattegränshanteringen men om man utformar de digitala verktygen rätt kan de börja hjälpa i stället.
Officiell framställan
Just digitaliseringen har sedan årsskiftet också försvårat handeln med Sverige som numera kräver betydligt mer administration än tidigare.
– Där tror vi också att det finns möjligheter till förenklingar. Vi har haft möten med bland annat finansminister Elisabeth Svantesson (M) och för tillfället förbereds en officiell framställan från Finland och Åland som ska skickas till generaldirektören för Tullverket i Sverige.
Samtidigt pågår arbetet med att få in nya förenklingar i grundregelverket, alltså EU:s tullkodex.
– Det kommer att ta många år innan en ny tullkodex är på plats, men vi för som bäst diskussioner med Finansministeriet om att förenklingarna som i dag finns för inrikeshandel också ska finnas på annat håll. De lyssnar, vill se ett konkret förslag och skaffa sig en uppfattning kring vilka konsekvenser det får för handeln i EU i stort. Det blir viktigt att försöka förmå Finland och Sverige att inta en gemensam ståndpunkt i frågan.