Efter att Ålandskommitténs slutbetänkande om ny självstyrelselag för Åland varit ute på remiss under sommaren och början av hösten var positionerna mellan landskapet och Finland låsta. I förhoppningen att kunna lösa knutarna tillsattes en arbetsgrupp av tjänstemän från båda sidor som under tre månader jobbat med tvistefrågorna.
Nu är arbetsgruppen i princip klar, endast smärre justeringar och översättning till finska återstår. Men också några frågor som det nu blir landskapsregeringens och Finlands regerings sak att lösa.
Däribland finns den stora frågan om hur Ålands framtida finansiering ska lösas.
– Arbetsgruppen har gjort ett gediget jobb och hittat lösningar på flera problem. Just nu är jag försiktigt positiv till att vi får fram en ny självstyrelselag till Ålands 100-årsjubileum, säger lantrådet Katrin Sjögren.
Eftersom rapporten ännu inte offentlig kan Katrin Sjögren inte i detalj berätta vad som återstår, men att ekonomin är en av frågorna är klart.
– Det återstår några kniviga detaljer och där kan jag bekräfta, utan att gå in på detaljer, att ekonomin är en av dem. Nu har vi ett hyfsat fungerande system på plats, men det handlar ju då om var man sätter nivåer. Om hela självstyrelsens grundfinansiering.
Är det en diskussion om procentsatser som återstår?
– Det är hela ekonomipaketet, och ingenting är ju klart förrän det är klart. Den här arbetsgruppens rapport är ju en tjänstemannaprodukt även fast vi hela tiden arbetat intimt med arbetsgruppen. Och även om vi diskuterat och varit lösningsorienterade så ska det ju godkännas på politisk nivå.
Hur har arbetet med den andra stora knäckfrågan i höstas – den om hur Åland ska kunna ta över behörigheter – gått? Finns det lösningar där också?
– Jag kan bara säga generellt att det har tagits stora steg framåt, det är inte frågan om det. Men det är en helhet som behöver få en lösning och där det handlar om att avgöra nu hur långt vi kommer genom politiska förhandlingar.
När sätter de igång?
– Så fort som möjligt efter att rapporten är offentlig och översatt. Jag vet att man kommer att diskutera i riksregeringen under nästa vecka. Man kommer, vad jag förstår, att ha en första diskussion då, men regelrätta förhandlingar räknar jag kommer igång direkt i mitten av april. Och att vi slutför dem så fort som möjligt.
Arbetsgruppens rapport kommer att släppas fredag 13 april eller måndag 16 april. Samtidigt fortsätter arbetet med detaljmotiveringar till lagen.
Hur kommer det fungera med förhandlingarna?
– Från vår sida har jag meddelat att vi är flexibla, att vi vill ha det avgjort så fort som möjligt och att vi vill ha konstruktiva politiska diskussioner. Exakt hur förhandlingarna kommer att gå till från rikssidan tror jag att man kommer diskutera nu. Det får vi besked om alldeles snart, tror jag, säger Katrin Sjögren.
I den finländska regeringen finns tre partier med olika ingångspunkter i den här förhandlingen, speciellt utbrytarpartiet ur Sannfinländarna, Blå riksdagsgruppen, har varit negativa. Innebär det att det kan bli väldigt stora förhandlingsgrupper, att alla regeringspartier ska vara med?
– Det vet jag inte, det blir spekulationer från min sida. Men jag delar ju din uppfattning att det finns lite olika ingångspunkter hos riksregeringspartierna. Det tror jag att alla som följer med samhällsdebatten ser. Så det beror ju på vilket förtroende vissa ministrar får.
– Jag tror att det inte är helt uteslutet att det blir en förhandlingsgrupp och att det blir från alla partier.
Hur viktigt tycker du att det är att du som lantråd och statsminister Juha Sipilä förhandlar, att regeringscheferna är med?
– Som jag ser det nu är det av sekundär betydelse. Min uppfattning är den att Ålandsministern (Anne Berner) har statsministerns fulla stöd att driva den här frågan. Statsministern har också under senhösten och senare när vi har varit i kontakt med honom sagt att han vill att det här projektet ska ros i hamn. Också arbetsgruppens arbete har följts noggrant från statsrådets sida. Statsministern har haft specialmedarbetare som har ingått i arbetsgruppen och det var på uttryckligt önskemål av statsministern.
När nu regeringsöverläggningarna ska ta vid har lantrådet målet klart.
– Det som är överordnat allt annat för mig är att vi faktiskt når ett resultat. Ett resultat som kan godkännas här på hemmaplan och också på rikssidan.
Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
tel: 26 638
Jonas Bladh