Av de arbetssökande personerna i slutet av maj var 34,5 procent permitterade.
– Det är naturligtvis positivt. De som är permitterade har ett jobb och jag hoppas att siffrorna i höst ser helt annorlunda ut. Hur många av dem som får komma tillbaka blir helt avgörande, säger Tomas Lundberg, vd för Ams.
Trots att siffrorna stigit igen tror Tomas Lundberg inte att de kommer att nå upp till Åsubs tidigare prognos om närmare 20 procents arbetslöshet i juni.
– Vi funderar redan på åtgärder inför hösten, och Ålands näringsliv planerar kompetenshöjande åtgärder för företagare. Det är svårt att säga vad efterfrågan blir och vi måste tänka både långsiktigt och kortsiktigt samtidigt. Bilden är splittrad just nu, det kommer in en del jobb och vi ser en efterfrågan på längre sikt, men det är svårt att urskilja några särskilda branscher.
Vad tycker du att landskapsregeringen borde tänka på för att underlätta situationen framåt?
– Jag hoppas att de tänker på fas två, att det skulle behövas investeringar, att de satsar på att bygga ett hållbart samhälle och inte för fort går över i fas tre som är inbesparingar och att betala tillbaka. Fas ett är de direkta åtgärderna för att få igång samhället, men jag vill uppmana dem att inte hoppa över fas två. Jag är inte den som ska säga vilka investeringar som ska göras, men stora projekt skapar arbetsplatser och ger kringeffekter för hela samhället.
Ökande ungdomsarbetslöshet
Den relativa arbetslösheten för ungdomar under 25 uppgår nu till 20,7 procent, jämfört med 19,4 procent i mitten av maj och 16,7 procent i april. I maj i fjol var siffran 4,9 procent.
Siffran för personer i gruppen 55 år och äldre är 11,1 procent.
Den relativa arbetslösheten är högst i Mariehamn på 17,5 procent, medan den på landsbygden är 10,9 procent och 8,7 procent i skärgården.
Bland kvinnor är arbetslösheten 12,6 procent, medan den är 14,4 procent bland männen. 0,8 procent av arbetskraften är sysselsatt i någon form av sysselsättningsfrämjande åtgärder.
Fredrika Fellman