Ålands åklagardistrikt har tre ordinarie åklagare och en sekreterare. Men i våras blev personalsituationen tuff när en av dem gick på föräldraledighet fram till årsskiftet och den andra på tjänstledighet, dessutom sade sekreteraren upp sig. Det innebar att ledande landskapsåklagare Roger Eriksson under en tid var ensam kvar. Men situationen löste sig när man lyckades tillsätta två vikarier och anställa en ny sekreterare.
Inför hösten ser personalsituationen återigen mörk ut, då en av de vikarierande åklagarna avslutar sitt vikariat i förtid i september. Dessutom finns oklarheter kring hur långt det andra vikariatet blir.
– Jag är bekymrad. Min gissning är att vi blir två i stället för tre i höst. Det är inte optimalt, men går att simma med näsan ovanför vattenytan, säger Roger Eriksson.
– Det är en tremånaderslucka, och det är rätt omöjligt att få tag i någon som kommer tre månader till Åland.
Eftersläpning
För en nyutexaminerad krävs handledning för att sätta sig in i arbetet. Det görs dessutom omfattande utredningar, bland annat av skyddspolisen, innan en ny åklagare kan få tillgång till systemen.
– Det är väldigt viktigt, speciellt i dessa tider, att sekretessen hålls. Men processen kan ta sex-sju veckor. Då är det knappt någon idé att ta hit någon, det är för kort tid. Det bästa vore om man kunde få hit en svenskspråkig åklagare som är kunnig, någorlunda erfaren och redan finns i systemet. Men det är svårt, det är brist på svenskspråkiga åklagare i Finland, säger Roger Eriksson.
Hur påverkar det åklagardistriktets arbete?
– Åtalsprövningar blir inte lika snabbt utförda, och andra uppdrag som vi sköter. Det akuta sköter vi, men är en tredjedel av arbetskraften borta blir det blir en eftersläpning i handläggningen. Det är mycket på ett så här litet ställe.