Finansminister Mats Perämaa (Lib) presenterade i går ett förslag om att slopa sjukdomskostnadsavdraget i kommunalbeskattningen i samband med förslaget till kostnadstak för landskapets budget. Med förslaget minskar man utgifterna med cirka en miljon euro.
Det ska ändå finnas möjlighet för dem med låga inkomster att göra avdrag. Som en kompenserande åtgärd föreslår landskapsregeringen (LR) ett nytt avdrag i kommunalbeskattningen. Avdraget riktar sig till låginkomsttagare som har höga kostnader på grund av sjukdom.
– Jag har ingen statistik på det, men det torde inte röra sig om många personer, säger Mats Perämaa.
Det nuvarande systemet är unikt, det saknas motsvarande avdrag i de flesta länder som har motsvarande hälsovårdssystem som Åland. Mats Perämaa säger att det numera finns andra sorts stöd exempelvis via Folkpensionsanstalten (FPA) och högkostnadsskydd vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
– När avdraget avskaffades i riket på 1990-talet sågs det som ett ineffektivt sätt att stöda människors lika rätt till sjukvård.
Statistik visar att det gynnar personer med högre inkomster, bara en mindre del av låginkomsttagarna får del av avdraget.
Justerar grundavdraget
LR kompenserar också genom att anslå 100.000 euro för ett tandvårdsprogram för personer som är ekonomiskt utsatta. Grundavdraget justeras i beskattningen för dem med låga inkomster för att minska effekten av det slopade avdraget.
Mats Perämaa säger att det i slutändan blir ett nollsummespel för kommunerna.
– I första skedet ökar det inkomsterna, men vi minskar kompensationen från landskapet till kommunerna för andra avdrag.
Avdraget når inte dem som det är avsett för, skriver social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) till Ålandstidningen.
Avdraget görs i högre utsträckning av höginkomsttagare och enligt Arsim Zekaj är det bra och positivt att man i stället investerar i tandvård för att göra den mer tillgänglig för fler inom ekonomiskt svagare målgrupper.