Om ett fartyg släpper ut olja inom Ålands sjöterritorium ska redaren påföras en oljeutsläppsavgift.
- Tusentals avsiktliga utsläpp sker årligen i Östersjön och Åland har hittills varit en vit fläck, säger miljöminister Katrin Sjögren (lib).
LAGTINGET Landskapsregeringen (LR) föreslår att en oljeutsläppsavgift påförs fartygsägare eller -redare för brott mot förbudet att släppa ut olja på åländskt sjöterritorium. Det åländska sjöterritoriet sträcker sig tolv nautiska mil eller drygt 22 kilometer ut från land.
Avgiften ska betalas till landskapet och det blir polisen eller sjöbevakningen som får i uppgift att ta ut avgifterna av syndarna.
- Syftet med lagen är att få bättre efterlevnad av regelverken och förebygga att utsläpp sker, säger miljöminister Katrin Sjögren.
Vit fläck
I lagtinget i går sa hon att det sker tusentals avsiktliga utsläpp årligen i Östersjön.
- Åland har varit en vit fläck och man har därför rengjort fartygstankarna här, säger hon.
Hon påpekade också att nära på-situationer uppstår på havet och att det inte är en fråga om om utan när en allvarlig sammanstötning sker på åländskt vatten.
Godkänner presidenten?
LR:s lagförslag innebär i praktiken att Finlands lag om oljeutsläppsavgift börjar gälla också på Åland. Helt klart är det inte att det går vägen.
- Vi går på Ålandsdelegationens åsikt att det här är vår behörighet. Vi får se om det håller hela vägen, säger ministern.
Det är redan i dag förbjudet för företagen att släppa ut olja men regelverket är så invecklat och tilltagen så svåra att bevisa att skrupelfria redare ändå passar på att rengöra tankarna här.
Upptäcks från luften
75 procent av alla oljeutsläpp upptäcks från luften, via satellit eller spaning från helikopter. I Finland fattades sex beslut om att påföra avgiften under året 2006-2007. Avgifterna rörde sig då om summor mellan 4.200 och 12.800 euro.
Ur rikslagen framgår att om oljeutsläppet är minde än 50 liter och fartygets bruttodräktighet är under 3.001 GT blir avgiften 4.278 euro. Är utsläppet 50-1.000 liter fördubblas avgiften för fartyget. Större fartyg betalar mer och ju mer olja som släpps ut desto dyrare blir det för redaren.
Katrin Sjögren anser att det är bra att det är redaren som ställs till svars, inte befälhavaren ombord.
Lagtingets social- och miljöutskott ska nu behandla lagförslaget.
Kerstin Österman