Åland saknar en lag som reglerar väktarverkamheten i landskapet. Det innebär att det skulle vara fritt för kriminella ligor att starta beskyddarverksamhet på Åland.
LAGSTIFTNING I Sverige finns det exempel på organiserade brottsliga ligor som sysslar med beskyddarverksamhet. En restaurang eller en butiksägare erbjuds beskydd mot betalning, ofta under hotfulla omständigheter. Fenomenet har under senare år fått allt större spridning i Sverige där förfarandet strider mot lagen.
Men på Åland skulle det i princip vara fritt för ligorna att etablera en beskyddarverksamhet. Orsaken är att Åland saknar en lagreglering av hur väktarverksamhet får bedrivas.
- Om exempelvis Bandidos skulle bygga upp en beskyddarverksamhet här skulle vi inte kunna hindra dem, det skulle inte ens vara olagligt.
Det säger Björn Andersson som är enhetschef för polisärenden vid landskapsregeringen.
Han menar att avsaknaden av en väktarlag är problematisk ur polisiär synpunkt.
Risk för godtycklighet
Att en lag som reglerar väktarverksamheten saknas har kritiserats under flera års tid. Även det privata vaktbolag som i dag finns på Åland efterlyser att en lagstiftning införs. I dag behöver de inget tillstånd för att verka på Åland. Ett tillstånd skulle däremot ge vaktbolaget större legitimitet. I dag är det fritt för den som önskar att bygga upp en väktarverksamhet på Åland.
David Lindström har arbetat både som väktare och ordningsvakt på Åland. Han är mycket kritisk till den bristfälliga lagregleringen.
- I både Finland och Sverige finns utförliga lagar som reglerar väktarnas verksamhet. Gemene man på Åland tror att det är samma sak här, men i praktiken saknas regleringar, det finns en risk för godtycklighet i tjänsteutövningen, säger han.
Begränsade resurser försenar
David Lindström skulle önska att finsk lag implementerades på Åland. Han får medhåll av Björn Andersson.
- Under många år har det utlovats, men andra lagarbeten har getts högre prioritet. Personligen tycker jag att det är olyckligt, säger Björn Andersson.
Just nu pågår två parallella arbeten med att ta fram en ny ordningslag och en ordningsvaktslag. De beräknas träda i kraft till sommaren 2009. Efter det hoppas Björn Andersson att resurser ska frigöras för att ta fram en väktarlag på Åland.
Tone Nordling