I dag röstade riksdagen om huruvida man skulle godkänna eller förkasta den så kallade avvisningslagen. I plenum föll rösterna 167 för och 31 emot, vilket gör att lagen kan antas som en undantagslag då den fick över fem sjättedelar av rösterna. En ledamot var frånvarande.
SFP var länge osäkra på hur man skulle rösta, men i torsdags kväll meddelade man i ett pressmeddelande att svenska riksdagsgruppen kommer att stöda lagförslaget.
– Vi är en majoritet på nio av tio i riksdagsgruppen som kommer rösta för lagen. Vi har haft många diskussioner om detta och det har varit en svår fråga att behandla. Samtidigt insåg vi att det inte finns någon annan slutsats än att stöda lagen då alternativet skulle vara så mycket sämre, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström till Ålandstidningen på fredagsmorgonen innan debatten och omröstningen har påbörjats.
Han är själv en av de som valde att rösta för lagen, och betonar att lagens godkännande krävde att över 83 procent av riksdagen skulle rösta för förslaget.
– Det är ett exceptionellt stort stöd, det handlar om en lika stor majoritet som om man skulle ändra grundlagen. Men det finns också ett starkt stöd i riksdagen, det här lagförslaget skulle inte ens ha kommit till omröstning om man inte trodde på att den är viktig och att det finns ett behov för den, säger han.
Avvisningslagen
• Lagen om temporära åtgärder för bekämpning av instrumentaliserad inresa, ofta kallad avvisningslagen eller gränssäkerhetslagen, tillåter Finland att tillfälligt stoppa migranter vid finska gränsen utan att behandla asylansökningar.
• Lagförslaget har uppkommit efter att Ryssland skickat över ett stort antal asylsökande till den finska östgränsen som kan antas vara en form av hybrid krigshot med syfte att destabilisera Finlands demokrati och säkerhet.
• Lagen har varit omtvistad och fått mycket kritik för att den står i konflikt med grundlagen, internationella avtal om mänskliga rättigheter och EU-bestämmelser. Den har också fått stöd av bland annat republikens president och gränsbevakningsväsendet.
• För att kunna antas behövde lagen stiftas som en undantagslag, vilket innebär att det krävs att minst fem sjättedelar, ungefär 83 procent, av riksdagsledamöterna först anser att den är brådskande och sedan att två tredjedelar godkänner lagen. Det krävs också godkännande från Finlands regering och republikens president för att kunna sätta lagen i bruk, och då görs det för en månad i taget.
Undantagslagen en försäkring
Även Finlands regering, republikens president, Inrikesministeriets oberoende tjänstemän, säkerhetsmyndigheter och gränsbevakningen har enligt Mats Löfström sett det som nödvändigt att lagen behöver träda i kraft för att trygga Finlands rättssäkerhet.
– Det man måste komma ihåg är att det inte handlar om att begränsa asylrätten, utan att lagen möjliggör att vi ska kunna stå emot hybridhoten från Ryssland när de redan existerande resurserna inte räcker till. Det är en försäkring och ett avgränsande undantag från grundlagen som dessutom förfaller av sig själv inom ett år från att den träder i kraft. Om den sätts i bruk behöver regeringen och presidenten besluta varje månad om den ska användas och då bara på ett avgränsat område. Vi är nog många som hoppas att den aldrig ska behöva användas, men den är nödvändig för att Finland ska kunna försvara sig från en stat som vill förstöra och destabilisera vår säkerhet och demokrati, säger han.
Om han skulle röstat emot förslaget skulle också det kunnat få konsekvenser.
– Det är ett stort ansvar att rösta för det här förslaget, men också att rösta emot våra säkerhetsmyndigheter och republikens president som tydligt menat att det är en viktig lag, säger han.
Hotar inte Åland
Mats Löfström har även bevakat Ålands intresse och självstyrelsefrågan i lagförslaget och menar att det inte finns något att oroa sig för från Ålands sida.
– Ålands självstyrelse eller fri- och rättigheter äventyras inte. Inte ett enda remissvar har tagit upp att lagförslaget skulle innebära problem från Åland, och som ledamot i grundlagsutskottet har jag fått höra runt 20 sakkunniga, varav flera har suttit i Ålandsdelegationen, säger han.