Regeringen Orpo har klubbat en lag om att FPA inte längre betalar ut folkpension till finländare bosatta utomlands. Lagen träder i kraft den 1 februari och strax före årsskiftet uppmärksammades Kommunernas socialtjänst (KST) om att de ålänningar som av olika vägande skäl får socialvård i Sverige, mister sitt FPA-stöd.
Landskapsregeringen (LR) kräver nu att Social- och hälsovårdsministeriet i brådskande ordning korrigerar missförhållandet
”Tolkningen förefaller vara att även personer bosatta på Åland men som erhåller socialvård i Sverige, till exempel i form av särskilt boende, skulle mista rätten till folkpension,” skriver LR i sitt beslut att trycka på hos ministeriet.
LR uppmärksammandes om problemet i slutet av förra året av KST, som hade blivit uppmärksammat av en intressebevakare. LR föreslår som lösning att de ålänningar som placerats i Sverige ska betraktas som bosatta på Åland och fortsättningsvis kunna åtnjuta FPA-förmånen.
Finlands skyldighet
Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj säger att det handlar om drygt tio ålänningar som får vård i Sverige.
Hur kan LR inte ha märkt att lagförslaget är på gång eftersom det rapporterats om det i media under en längre tid?
– Ja, det har rapporterats sedan åtminstone april. Men jag tror att ingen har uppmärksammat att Åland berörs av det. Om man tittar på de sändlistor när det gäller regeringens förslag finns inte Åland med över huvud taget, säger Arsim Zekaj.
Han säger att Åland måste kunna lita på att den lagstadgade beslutsgången följs från Finlands sida och att LR inte ska hållas informerat om lagändringar via media.
– Det är inte valbart, det är Finlands uttryckliga skyldighet. Vi måste kunna lita på att systemet fungerar. Men jag tror inte det funnits något uppsåt.
Går det att göra något för att rätta till misstaget i ett så här sent skede?
– Vi har arbetat intensivt med alla kontakter vi har. Och på måndag (läs i dag, reds anm.) har ministeriet ett möte för att diskutera saken.
Åland är inte medbjudet på mötet, men Arsim Zekaj säger att ministeriet är väl informerat om problemet.
– De är lika mycket ansvariga för ålänningarnas socialförsäkringsskydd som för andra finländare.
Arsim Zekaj är också beredd att ta en politisk diskussion om man på tjänstemannanivå inte hittar en lösning.
Mats Löfström: Lösningen är undantag eller lagändring
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har riktat ett spörsmål om den nya FPA-lagen till regeringen Orpo.
Han menar att frågan behöver lösas antingen genom individuella bedömningar, eller i sista hand, genom en lagändring.
Mats Löfström har lämnat in ett spörsmål med två frågor till Finlands regering med anledning av den nya FPA-lagen.
– Den ena är hur man ska säkerställa att de ålänningar som är placerade i Sverige inte förlorar sitt stöd och den andra är om lagen möjliggör att FPA kan hitta individuella lösningar för dem, säger han.
Hela ändringen beräknas spara staten 38 miljoner euro per år och berör cirka 24.000 personer. Tanken har aldrig varit att lagändringen ska drabba personer som får vård utomlands, säger han.
– Även om det är få personer handlar det om betydande summor för dem som får vården. I jämförelse med de 24.000 så har det ingen effekt på samhällets ekonomi att lösa det för de här personerna.
Mats Löfström är hoppfull om att hitta en lösning, men om ingen lösning hittas behöver man titta på en lagändring, säger han.
”Märkligt”
Även Mats Löfström anser att det är märkligt att ingen reagerat under den långa tid lagen bereddes.
Har förslaget inte varit via något utskott som du sitter i?
– Jag sitter i grundlagsutskottet och vi har behandlat det. Jag kunde ha lyft frågan, men jag var inte medveten om att det fanns fall som skulle drabbats.
Han säger att Åland inte berörs i lagförslaget och inga åländska instanser har gett utlåtande.
– Så det fanns ingen anledning att tro att det skulle finnas åländska problem. Här måste riksdagen lita på att lagberedningen är korrekt.
Mats Löfström säger att man behöver se över rutinerna för att minimera att liknande fall sker igen. Han föreslår att de nya kontaktgrupperna mellan landskapsregeringen och de olika ministerierna varje år har en genomgång av lagförslag som är på gång till riksdagen.
– Det behöver vara tjänstemännen som verkligen är insatta i de här ämnena.