Thomas Strandvik som är vd och delägare i Niska Export Ab säger att styrelsen för Sjökvarteret under hösten meddelat att man vill höja hyran.
– Vi förhandlar just nu men som jag ser det har vi ett avtal och jag tycker kanske inte att det är skäligt att göra på det här sättet. Vi tittar på lagligheten i det.
Han tycker på det stora hela att det är bra om Sjökvarterets styrelse arbetar för att få till mera rättvisa förutsättningar för alla verksamheter.
– Det är bra men för tillfället betalar vi nog merparten av det som stiftelsen får in i hyresintäkter, så att de vill höja den ännu mer har jag inte så mycket förståelse för.
Han säger att vatten men inte avlopp ingår i avtalet.
– På vintern har vi ingen verksamhet så till exempel snöplogning ser jag inte varför vi skulle vara med och dela på. Sophanteringen bekostar vi själva.
Maria Karlström som driver Guldviva äger sin egen fastighet men arrenderar tomten av Mariehamns stad.
– Jag vet inte vad de andra aktörerna i området har för avtal men om det är så att styrelsen tycker att det är oredigt så är det bra att man fixar upp det.
Hon säger att Guldviva alltid betalat sina egna vatten- och avloppsavgifter och är inte desto mer insatt i avloppsproblematiken.
– Jag är guldsmed och har ingenting med Sjökvarterets avloppssystem att göra, men jag tycker att det är bra om det är så att de tar tag i ett problem.
Salt hyr sin fastighet av Alandia. Gunilla von Nandelstadh som är en av flera som driver butiken är fåordig, men hon tycker att det är ett problem att Sjökvarterets besökare använder Salts toalett eftersom servicehuset är stängt.
– De kommer ju massor med människor till Sjökvarteret som går på toa och producerar sopor. Ska vi vara med och betala för det? Vi tycker att vi betalar för allt som vi använder. Vi betalar en hög hyra och våra kostnader för både el och vatten.